Backwards sa chystajú do USA

Po minuloročnom letnom turné sa do Spojených štátov amerických opäť chystá slovenská skupina The Backwards, interpretujúca hity legendárnych Beatles.

Koncom januára odchádzajú chlapci na šesť dní do New Yorku, kde budú hrať na party pre slovenských aj českých krajanov. "Malo by tam prísť okolo 800 hostí a medzi pozvanými sú napríklad Miloš Forman či Ivana Trumpová," hovorí člen kapely Miro Džunko, alias Paul McCartney, podľa ktorého sa Backwards chystajú dostať prítomných do varu osvedčenými hitmi.

Práve v New Yorku na Beatlefeste obhájili backwarďáci v marci minulého roka svoje prvenstvo z roku 1998 a spomedzi 44 formácií z celého sveta si odniesli trofej ako najlepšia skupina interpretujúca hudbu nesmrteľných Beatles. Nadchádzajúca januárová návšteva však bude podľa Džunka výnimočná tým, že si budú môcť po prvý raz užiť aj štvordňové voľno.

"New York je krásne mesto. Vždy sa snažíme niečo zaujímavé pozrieť, no a teraz bude na to ideálna príležitosť," povedal. Po návrate sa chlapci pravdepodobne dlho na Slovensku nezdržia. Ešte koncom januára ich čakajú vystúpenia v susednej Českej republike a potom by znovu mali "vyštartovať" do Spojených štátov amerických na približne dvojmesačné turné.

"Zatiaľ čakáme na pracovné víza, ale chceli by sme ísť niekedy vo februári," hovorí Džunko. Počas amerického mesačného turné v lete 2003 zožali Backwards úspech vo viacerých mestách. "Je tam veľmi veľa beatlefanúšikov a tomu zodpovedá aj atmosféra na koncertoch. Po každej odohranej pesničke sa našli ľudia, ktorí neváhali vstať a ukázať svoje nadšenie standing aplauzom," spomína. V jednom z amerických miest dokonca organizátori usporiadali po koncerte Backwards recepciu, na ktorej sa dražila gitara s podpismi týchto Košičanov.

Skupina začala písať svoju kariéru roku 1995 a odvtedy dvakrát zmenila svoje zloženie. V súčasnosti hojne pôsobí aj v Českej republike a nedávno sa predstavila ako predkapela legendárneho Olympicu na turné pri príležitosti štyridsiateho výročia jeho založenia.

(mak)

obsah | kultura - kultúra