Ceny Aurel tento rok bez absolútneho víťaza

Na odovzdávaní Aurelov ani jeden hudobník nevyskočil nad hlavy svojich kolegov. Jedine nitrianska skupina Desmod získala v piatok večer v bratislavskom Istropolise dve ceny. Vlastne jednu a pol. Druhú polovicu sošky tučniaka si odniesla mladá speváčka Zuzana Smatanová. Ďalší zástupcovia slovenskej popmusic dostali po jednej cene, udeľovanej Akadémiou populárnej hudby za rok 2004.

Víťazný duet

Pätica hudobníkov z Desmodu, vedená neprehliadnuteľným spevákom Kulym, dostala ocenenie za skupinu roka a najlepšiu pieseň Pár dní, ktorú s nimi naspievala Zuzana Smatanová. Každým rokom a novým albumom sa táto formácia dostáva čoraz viac do pozornosti fanúšikov, ale aj akademikov. "Vždy poteší cena od kritikov, teda ľudí od fachu, ktorí sa v tom hrabú viac ako laici. Tí hodnotia iba ten kabát, ktorý počujú. Pre nás ako pre kapelu sú smerodajné hlavne koncerty a hitparády v rádiách," povedal Kuly.

Ich kolegyňa Zuzana Smatanová získala tučniaka aj za najlepší spevácky výkon. "Vážim si každú cenu, ktorú dostanem. Každá má pre mňa význam a dáva mi pocit, že moja hudba pre ľudí niečo znamená," povedala Smatanová, ktorá nový album chystá na tento rok.

Cena pre najlepšieho speváka putovala do rúk aktuálneho zlatého slávika Miroslava Žbirku. Hudobník, žijúci v Prahe, sa slovenským fanúšikom predstavil na turné a minulý rok vydal svoj prvý živý album. "Na ceremoniáli som práve zabudol poďakovať tým, ktorí so mnou odohrali koncerty, pretože som bol zblbnutý Lehotským. O tom bola práve táto cena, o turné, ktoré som odohral," vysvetľuje známy slovenský hudobník.

Lehotského večer

Piatkový večer v Istropolise ukradol Žbirkov bývalý šéf zo skupiny Modus Janko Lehotský. Tento hudobník najprv zaujal svojím nesúvislým moderátorským výkonom a neskôr si prišiel aj pre cenu za celoživotný prínos z rúk Borisa Filana.

"Už som dostal jedno ocenenie v roku 1993 podobne ako Marián Varga. Beriem to s nadhľadom. Lichotí mi to a čudujem sa sebe, že mi ešte vôbec pri skladaní myslí. Chcel by som toho ešte veľa urobiť," tvrdí Lehotský, ktorého publikum na záver odmenilo "standing ovation".

Po Mariánovi Vargovi alebo Františkovi Kryštofovi Veselom je to ďalšia legenda slovenskej popmusic, ktorá sa dostala do Siene slávy. Lehotský v posledných rokoch nahráva v tichosti svoje sólové albumy. Prednedávnom vydal nové CD Nahé dotyky. "Dúfam, že je to dobrý album a bude dobrý aj po ďalšie roky," dodal niekdajší líder Modusu.

Novici a sklamania

Iba jedného Aurela z pôvodných piatich nominácií získala skupina IMT Smile. Ich minuloročná nahrávka Exotica sa stala albumom roka. Za skupinu sa na ceromoniáli zúčastnil iba basgitarista Tomi Okres a technici kapely. Ivan Tásler sa akciám tohto typu úspešne vyhýba.

Worldmusicoví Mango Molas, ktorí bodovali v kategórii objav roka, boli popri speváčke Zuzane Mojžišovej jedným z mála nových mien na akcii. "Berieme to s pokorou a sústredíme sa na najbližšiu budúcnosť. Chceli by sme sa pustiť do nových vecí, čakáme však, kým sa naši členovia vrátia z potuliek po svete a z iných hudobných projektov," povedal basgitarista mnohočlennej skupiny Miloš.

Za producentský výkon na albume Zuzany Mojžišovej si cenu po prvýkrát odniesol Oskar Rózsa, ktorý ústami tejto speváčky akademikom poďakoval, že "si ho po päťdesiatke vyprodukovaných albumov konečne všimli." Bez ceny sa museli zaobísť nominovaní favoriti Richard Müller a Misha.

V programe naživo vystúpili Mec Vrabec, Tina, Gladiator, Miroslav Žbirka, Pavol Hammel a Silvia Josifovská a Desmod so Zuzanou Smatanovou. Večer ukončila česká skupina Kryštof.

O cenách rozhodovala 136-členná akadémia, zložená z novinárov, zástupcov hudobného priemyslu, kritikov, predajcov a dramaturgov rádií.

AUREL 2004

Spevák: Miroslav Žbirka

Speváčka: Zuzana Smatanová

Skupina: Desmod

Album: IMT Smile - Exotica

Pieseň: Pár dní - Desmod a Zuzana Smatanová

Objav: Mango Molas

Inštrumentálny výkon: Marián Čekovský

Zvukový záznam: Luboš Války a Martin Roller (Zuzana Mojžišová)

Producent: Oskar Rózsa (Zuzana Mojžisová)

Obal: Róbert Slovák a Viliam Lauko (Automati - Puding Pani Elvisovej)

Videoklip: Ondrej Rudavský (Jana Kirschner - Na čiernom koni)

Celoživotný prínos do slov. popmusic: Janko Lehotský

autor

obsah | kultura - kultúra