Aurely 2003 - prekvapenia sa nekonali

Album Jany Kirschner získal troch, kapela IMT Smile dvoch a Ivan Tásler jedného Aurela. To sú výsledky cien Akadémie populárnej hudby, ktoré udelili v piatok. Ceny udeľuje Slovenská národná skupina Medzinárodnej federácie fonografického priemyslu.

Ivan Tásler neprišiel

Tohtoročné Aurely nepriniesli veľa prekvapení.

Cenu pre najlepšiu speváčku si podľa očakávaní odniesla Jana Kirschner. Sošku tučniaka s platňou pod frakom jej odovzdala minuloročná víťazka Misha.

Medzi spevákmi vyšiel z trojlístka nominovaných -Kuly (skupina Desmod), Miroslav Žbirka, Ivan Tásler -nakoniec víťazne Ivan Tásler. Na odovzdávaní sa však nezúčastnil, rovnako ako ďalší člen kapely IMT Smile Miro Tásler.

Ako pre Pravdu povedal basgitarista skupiny Tomi Okres: "Tento rok som obhajoval farby kapely ja s Viktorom Špakom. Ivan s Mirom sa z určitých dôvodov nemohli zúčastniť na odovzdávaní. Netreba za tým hľadať nijakú senzáciu, jednoducho, nemohli prísť."

Skupinou roka sa stala práve IMT Smile, ktorá porazil kolegov z východu Slovenska No Name a nitriansky Desmod. Ten z troch nominácií (okrem skupiny aj obal a videoklip) napokon nepremenil ani jednu. IMT Smile sa tešili aj z ceny pre najlepší album roka, ktorú "vyfúkli" trnavskej elektronickej formácii Veneer a Jane Kirschner.

"Od Ivana Táslera cez všetkých muzikantov až po zvukára, všetci si za albumom stojíme. Aj po roku sa nám páči takisto ako na začiatku. Je to najlepší album kapely a myslím si, že zaslúžene vyhral ocenenie album roka," dodal Tomi Okres.

Aurela za najlepšiu pieseň si spomedzi najsilnejšej konkurencie (v kategórii bolo až päť nominácií) odniesla opäť Jana Kirschner spolu s Martinom Wittgruberom za skladbu Na čiernom koni. Naprázdno tak obišiel Elán, Peha alebo Richard Müller.

Najväčším orieškom pre akademikov bola pravdepodobne kategória Objav roka. Cenu si napokon prevzala mladá speváčka Zuzana Smatanová, víťazka súťaže PopStar. Ľuboslav Petruška, gitarista skupiny Chiki liki tu-a, na otázku, Či je kapela sklamaná, odpovedal: "Asi také tridsaťsekundové sklamanie bolo, keď sme všetci želali Igorovi Derevencovi, aby zobral cenu za obal. Ale hned nato nás sám pánboh vyviedol z tejto našej nekalej činnosti tým, že sme si uvedomili, že kam by sme sa to pobrali, keby sme ceny pobrali."

Pavol Hubinák zo skupiny Veneer zase povedal, že "asi len priveľký optimista by mohol dúfať, že by sa nejaká nominácia premenila na Aurela. Ale nie sme sklamaní, zažívame svoju prvú smotánkovskú akciu, tak zisťujeme, aký je ten šoubiznis a o čom to je".

Rozpília si tučniaka

Medzi videoklipmi zvíťazil klip ku skladbe Prvá skupiny No Name, ktorý má na svedomí Marek Kuboš a Juraj Lehotský. Tí zaujímavo vyriešili problém, ako si sošku - keďže v každej kategórii bola k dispozícii len jedna - rozdelia.

"Marek Kuboš pozná nejakého sústružníka na Orave, a ten Aurela prepili na nejakej špeciálnej cirkulárke. Jeden z nás si nechá polovicu video -a druhý klip. Takto to bude rozpílené a vybavená vec," vysvetlil Juraj Lehotský.

Najlepší obal má podľa akademikov platňa zoskupenia Home Made Mutant, cenu zaň si odniesla Broňa Brtáňová. Nebýva zvykom, aby počas večera upútal najväčšiu pozornosť ocenený v kategórii najlepší zvukový záznam. Jurajovi Kupcovi s jeho niekoľkominútovou rečou, počas ktorej stihol okrem poďakovania Martinovi Karvašovi, rodine a celému radu hudobníkov porozprávať aj o tom, ako choval býky, slimáky a dážďovky, sa to však podarilo.

"Klamal by som, keby som povedal, že to bolo nepripravené. Mal som to pripravené, ale zase musím povedať, že tak na polovicu a ďalšia polovica prišla spontánne. Určite som však chcel povedať, čo som povedal a som rád, že sa ľudia zabavili." Kupec bodoval aj v kategórii producent roka, keď spolu s Gajom Kurucom prebral cenu za znovuoživenie skladby Vráť trochu lásky medzi nás.

V silne obsadenej kategórii inštrumentalistov zvíťazil harmonikár Erich "Boboš" Procházka, keď akademici ocenili jeho výkon na albume ...grooved...

Aurela za celoživotný prínos do hudobnej kultúry Slovenska dostala posmrtne legenda a priekopník slovenskej populárnej hudby František Krištof Veselý. Cenu prevzala jeho dcéra Eva.

Držitelia cien Aurel za rok 2003

Najlepší ženský spevácky výkon Jana Kirschner
Najlepší mužský spevácky výkon Ivan Tásler
Najlepší výkon hudobnej skupiny IMT Smile
Najlepší inštrumentálny výkon Erich "Boboš" Procházka
Objav roka Zuzana Smatanová
Najlepšia pieseň Na čiernom koni (spieva Jana Kirschner)
autori: Martin Wittgruber, Jana Kirschner/Jana Kirschner
Najlepší album IMT Smile (IMT Smile)
Najlepší videoklip Prvá (No Name) - Marek Kuboš, Juraj Lehotský
Najlepší obal Broňa Brtáňová - High Voltage Resistance (Home Made Mutant)
Najlepší producentský výkon Juraj Kupec, Gajo Kuruc
Vráť trochu lásky...2003 (spieva zoskupenie G8)
Najlepší zvukový záznam Juraj Kupec - Veci čo sa dejú (album Jany Kirschner)
Cena za celoživotný prínos do hudobnej kultúry František Krištof Vesel

MATÚŠ KVASNIČKA, PRAVDA

obsah | kultura - kultúra