Kapela Peha a zpěvák Lipa mají po 4 Aurelech

Po čtyřech slovenských hudebních cenách Aurel si rozdělili skupina Peha v čele s Katarínou Knechtovou a slavný zpěvák Peter Lipa.

Peha byla vyhlášena nejlepší skupinou roku 2005 a její zpěvačka Knechtová si vysloužila Aurela za nejlepší ženský pěvecký výkon.

Oceněno bylo i album Deň medzi nedeľou a pondelkom a kapele náleží také soška za nejlepší píseň roku Za tebou. Peter Lipa zabodoval s albem Lipa spieva Lasicu. "Je překvapení, že to (album) dostalo v tolika směrech ceny i nominace," řekl za zpěváka, který je na turné v Itálii, jeho syn Peter.

Lipa bodoval i v kategorii jazz a blues, nejlepší obal CD, nejlepší zvukový záznam a nejlepší producentský výkon. Úspěšné album, které vyšlo loni, pro Lipu otextoval herec Milan Lasica.

Objevem uplynulého roku je podle akademiků Zdenka Predná. Nejlepším klipem bylo vyhlášeno video Ondreje Rudavského k písničce Richarda Müllera a Ivy Bittové Sníh. Aurela za hudební přínos udělila slovenská Akademie populární hudby in memoriam Karlu Duchoňovi.

Poprvé v dějinách Aurelů se vyhlašovala i nejprodávanější alba. Mezi kapelami patří prvenství albu Čím to je?! od skupiny No name, mezi zpěváky desce 44 od Richarda Müllera, zpěvačkám vládla Martina Šindlerová s nahrávkou Patríme k sebe.

Na slavnostním předávání výročních cen vystoupili i čeští zpěváci a skupiny jako Chinaski, Jaromír Nohavica a Aneta Langerová.

Ceny Aurel každoročně vyhlašuje Mezinárodní federace fonografického průmyslu a rozhodují o nich členové Akademie populární hudby. Letos se do hlasování zapojilo 136 akademiků.

iDNES, ČTK

obsah | kultura - kultúra