Porotu Art Filmu očarili filmy zo severnej Európy

Pozornosť návštevníkov 12. ročníka Art Filmu sa včera zamerala na preberanie ceny Hercova misia a na vyhlásenie výsledkov súťaže.

Prvým vrcholom posledného dňa festivalu sa stala herečka Květa Fialová, ktorá po Štefanovi Kvietikovi pridala na Most slávy tabuľku so svojím menom. Príjemná pani s usmievavou tvárou rozdávala na všetky strany optimizmus. Ako povedala, do sveta filmových ilúzií cestovala rada.

"Žijem iba v ilúzii a do reality som ešte nezostúpila. Ani ma to nenapadlo, čo by sme tu robili. Ale film je aj veľmi reálna vec. Keď vám zavolajú, že dostávate rolu, tak ste rád. Viete, kto s vami bude hrať a s kým budete robiť, to je veľká radosť, aj keď to vždy nedopadne dobre," priznala sympatická herečka. Svoje postavy si do súkromia nepúšťa. S humorom to vysvetlila tým, že hrala väčšinou pobehlice.

Kvalita prišla zo severu

Art Film skončil včera večer svoju festivalovú misiu v Trenčianskych Tepliciach na slávnostnom odovzdávaní cien v kategóriách Art Fiction, Artefakty a Na ceste. Udelili sa aj dve neštatutárne ceny. Porota bola s kvalitou filmov spokojná, aj keď prevládali depresívne a pesimistické témy.

Tento rok súťažilo 41 snímok. V hlavnej kategórii Art Fiction získal Zlatý kľúč za najlepšiu réžiu islandský režisér Hilmar Oddsson za titul Chladné svetlo. V príbehu figuruje štyridsiatnik Grímur, ktorý trávi väčšinu času vysedávaním vo svojom byte. Postupne sa ukazuje, že jeho uzavretosť a obavy z vonkajšieho sveta spôsobujú zvláštne udalosti z detstva. Grímur totiž vie, čo prinesie budúcnosť. A keď bol malý, rovnako vedel, že jeho idylický život poznačí tragédia. Film je typický podmanivou obrazovou atmosférou a vierohodnými hereckými výkonmi. Napriek striedmosti v rozprávaní príbeh prináša silné emotívne vyústenie.

Zlatý kľúč za najlepšiu kameru poputoval švédskemu filmu Zlo. Rozpráva o zložitom životnom osude 16-ročného Erika, ktorý je obklopený neprívetivým svetom násilia a ľudskej hrubosti. Snímka bola roku 2003 nominovaná na Oscara, na Art Filme si cenu osobne prevzal kameraman Peter Mokrosinski.

Medzi Artefaktmi sa zaskvel krátky film z dánskej produkcie Malé lavíny, ktorý získal Zlatý kľúč za najlepší krátky hraný film. Režisérka Birgitte Staermoseová vyrozprávala príbeh dvanásťročnej Lindy, ktorej život osudovo poznačí stretnutie so starším mužom. Snímka bola roku 2003 nominovaná na Európsku filmovú cenu.

Zlatý kľúč za najlepší dokumentárny film získal na Art Filme ďalší dánsky titul Človek proti koňovi režiséra Franza Ernsta. Porota ocenila najmä expresívny a sugestívny filmový jazyk, ktorý ponúka "čisté obrazy lásky a nenávisti medzi ľuďmi a zvieratami".

V oblasti animovanej a experimentálnej tvorby dominoval fínsky film Slza.

Česko-slovenská troška do mlyna

V súťažnej kategórii Na ceste si tento rok najlepšie viedol český režisér Martin Duda. Získal cenu za najlepší študentský film s názvom Kontakt a z Art Filmu odišiel bohatší o 3 000 eur. Duda, ktorý spolupracoval na videoklipoch hudobných skupín Kryštof, Priessnitz alebo The Ecstasy of St. Theresa, vo svojej víťaznej snímke úspešne skombinoval klasické animačné techniky s počítačovou grafikou.

Cenu poroty a Trenčianskeho samosprávneho kraja získal japonský film Vyblednúť do biela 4 a Cenu primátora mesta Trenčianskych Teplíc si zaslúžene odniesla animátorka Jana Slovenská za poetickú snímku Stebla trávy. Jej krehké snové obrázky dopĺňala hudba Petra Hapku, ktorý na Art Filme získal ocenenie Zlatá kamera.

Dnes sa začína premietať výber z festivalových filmov v bratislavských kinách Mladosť, Múzeum a v záhradnom kine Hviezda. Program potrvá do 25. júna.

Víťazné snímky Art Filmu 2004

Zlatý kľúč za najlepšiu réžiu Chladné svetlo (Island/VB/Nemecko)

Zlatý kľúč za najlepšiu kameru Zlo (Švédsko)

Zlatý kľúč za najlepší dokumentárny film Človek proti koňovi (Dánsko)

Zlatý kľúč za najlepší animovaný a experimentálny film Slza (Rusko)

Cena za najlepší študentský film Kontakt (Česká republika)

Cena poroty Vyblednúť do biela (Japonsko)

Cena primátora Trenčianskych Teplíc Stebla trávy (Slovensko)

DANIEL BERNÁT

obsah | kultura - kultúra