10. ročník Mezinárodného festivalu Art Film

V druhej polovici júna začne desiaty ročník svojej histórie písať medzinárodný festival filmového umenia Art Film v Trenčianskych Tepliciach. Už tradične poskytne fanúšikom filmového umenia, filmárom, teoretikom a kritikom príležitosť vidieť aktuálne novinky, ale aj stretnúť sa a vymeniť si dojmy a názory.

Filmy

V hlavnej festivalovej súťaži hraných art filmov a celovečerných fiktívnych dokumentov Art fiction si sily zmerajú filmy Truly Human (Dánsko), Všetko o Lilly Chou Chou (Kórea - Japonsko), As White As In Snow (Švédsko), Film Ist (Rakúsko), Divoké včely (Česká republika), Happiness Is A Warm Gun (Švajčiarsko), Louder Than Bombs (Poľsko) a Absolute Hundred (Juhoslávia).

Súťažná prehliadka Artefakty ponúkne krátke dokumentárne, experimentálne a hrané art filmy z Belgicka, Dánska, Francúzska, Maďarska, Rakúska, Švédska a USA. Súťaž dokumentárnych, experimentálnych a krátkych hraných filmov poslucháčov filmových škôl nesie názov Na ceste a stretnú sa v nej okrem iných aj práce belgické, izraelské, španielske, či práce z USA.

V hlavnej nesúťažnej prehliadke festival uvedie snímky Enigma, Iris, Smell of Camphor, Fragrance of Jasmin, Peuple Migrateur, Escape to Paradise, Uprising a Orphan of Anyang.

Prehliadka 10. rokov slovenského filmu nám pripomenie nielen slovenské hrané dlhometrážne filmy, ale aj dokumenty, medzi ktorými nebudú chýbať snímky Pavla Barabáša.

Desať rokov

Prvý ročník filmového festivalu Art Film v roku 1993 ponúkol 400 divákom, 42 akreditovaným hosťom a 5 novinárom 102 filmov. Stodvadsaťpäť filmov minulého deviateho ročníka si prišlo pozrieť už 37 500 divákov, 330 hostí a 225 novinárov. Dovedna festival v doterajšej histórii premietol takmer tisíc snímok pre 142 600 divákov, 2 459 hostí a 852 novinárov. "Celý festival Art Film od svojho vzniku až po dnešný deň by sa dal zaplatiť za rozpočet jedného karlovarského festivalu a ešte by nám niečo ostalo," vraví riaditeľ festivalu Peter Hledík. "Nehovorme však o peniazoch, ale o filozofii. Predovšetkým totiž záleží na tom, aby boli spokojní tí, ktorým je festival určený - diváci a tvorcovia. Film - to predsa nie sú len desaťtisíce tvorcov za kamerou, ale najmä milióny v hľadiskách kín."

Hercova misia

Od roku 1995 pribudla cena Actor's Mission Award - Hercova misia. Riaditeľ festivalu Peter Hledík cenu AMA charakterizuje slovami: "Actor's Mission Award sa udeľuje hercovi, ktorý ovplyvnil myslenie, životný štýl, životné hodnoty svojej a ďalších generácií. Pretože herec je ten, kto posolstvo od scenáristu a režiséra interpretuje, či už to boli Marcello Mastroianni, Zbygniew Cibulski, alebo Catherine Deneuveová." Držiteľmi ceny sa doteraz stali Franco Nero (1995), Gina Lollobrigida (1996), Alberto Sordi (1996), Jozef Kroner (1996), Geraldine Chaplinová (1997), Vlastimil Brodský (1997), Mari Törőcsik (1998), Erland Josephson (1998), Annie Girardotová (1998), Iva Janžurová (1999), Michele Placido (1999), Daniel Olbrychski (1999), Sophia Lorenová (1999), Ladislav Chudík (2000), Jana Brejchová (2000), Catherine Deneuveová (2000), Jiří Bartoška (2001), Emília Vášáryová (2001) a Jean-Paul Belmondo (2001).

Tohto roku na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach pribudnú plakety slovenskej herečky Božidary Turzonovovej, českého herca Bolka Polívku a talianskej filmovej hviezdy Ornelly Muti.

Podrobnosti a aktuality o príprave aj priebehu festivalu Art Film nájdete na oficiálnej stránke festivalu .

InZine

obsah | kultura - kultúra