Jiří Adrle obdržel další cenu

Osmašedesátiletý Jiří Anderle získal ve středu prestižní Cenu Vladimíra Boudníka, kterou uděluje sdružení Inter-Kontakt-Grafik za významný přínos pro uměleckou grafiku. Autor patří mezi nejznámější české výtvarníky, získal na 40 mezinárodních cen, je svými díly zastoupen v newyorském Metropolitním muzeu i v pařížském Pompidouově centru a dvakrát byl přizván na Benátské bienále.

V desítkách grafických cyklů naléhavě vyjadřoval existenciální úzkost člověka ve vztahu k moderní době, ať už je podnětem válka nebo stárnutí a samota. Častokrát se inspiroval obrazy starých mistrů a primárním uměním Afriky a Oceánie. Anderle je jako jeden z mála současných českých tvůrců zastoupen samostatným heslem v nejnovější americké čtyřiatřicetidílné encyklopedii umění Dictionary of Art.

Soutěž Grafika roku vznikla v roce 1994. Výstava Anderleho prací je spolu s nejlepšími díly 11. ročníku soutěže Grafika roku od středy přístupná v Clam-Gallasově paláci v Husově ulici v Praze. Jedinečná bilance české grafiky (do soutěže bylo přihlášeno 359 prací, na výstavě jich 226) potrvá do 13. března a připravila ji neúnavná organizátorka těchto akcí historička umění Simeona Hošková.

PETER KOVÁČ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra