Slovenskí amatérski fotografi zožali úspech v európskej súťaži

Slovenskí amatérski fotografi sa dokázali presadiť v konkurencii vyše tisícky európskych fotografov. V súťaži Život európskeho vidieka, ktorú organizuje spoločnosť BirdLife International, získali ceny fotografie Františka Bednára a Mira Demka.

Prvý menovaný sa umiestnil na treťom mieste v kategórii Fotografie vtákov poľnohospodárskej krajiny a M. Demko vyhral v kategórii Moderná tvár poľnohospodárstva. Obaja si ceny prevezmú v stredu v Bruseli aj s ďalšími ocenenými amatérskymi fotografmi. Slovensko zároveň dostalo aj ďalšie uznanie, keď sa stalo spolu s Portugalskom krajinou, v ktorej budú môcť víťazi stráviť plne hradený pobyt pre dve osoby. Závisieť bude len od nich, pre ktorý z uvedených štátov sa rozhodnú.

Cieľom súťaže bolo poukázať na krásu a rozmanitosť poľnohospodárskej krajiny a druhov, ktoré v nej žijú a prispieť tak k presadeniu zmien v poľnohospodárskej politike Európskej únie. Fotografie majú osloviť zodpovedných úradníkov, poľnohospodárov ako aj širokú verejnosť a upozorniť na potrebu trvalo udržateľného rozvoja vidieka a ochranu európskej prírody. Súťaž prebiehala v troch kategóriách od januára do mája tohto roku a zúčastnilo sa jej vyše tisíc fotografov. Prvé kolo sa uskutočnilo v každej krajine EÚ zvlášť.

SME

obsah | kultura - kultúra