Žně končí, druhá nejvyšší úroda po roce 1990

Letošní žně končí a zemědělci mají důvod k radosti. Rolníci již sklidili 99 procent z 1,5 miliónu hektarů obilí. Produkce se meziročně zvedla o více než polovinu na 8,25 miliónu tun, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství. "Je to druhá nejvyšší úroda po roce 1990," řekl předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.

Sklizeň se podle Jirovského projeví v cenách obilovin, které letos budou levnější. V současnosti ale prodávají především zemědělci, kteří splácejí úvěry, nebo jsou ve finanční tísni.

Většina obilí čeká na intervenční nákup v Evropské unii, který začíná od listopadu a při němž je minimální cena potravinářské pšenice zhruba 3250 korun za tunu. Na této úrovni by se pak měla hladina v tuzemsku stabilizovat, soudí předseda svazu.

Na jaře se pšenice pro potravinářské účely prodávala za 4300 korun za tunu. Ceny loni vyhnala vzhůru nízká úroda.

Cena pečiva neklesne

Pekárenské firmy se shodují, že navzdory letošní velké úrodě obilovin není prostor pro snížení cen pečiva. Podstatně totiž podražily další vstupy a případné zlevnění mouky tento nárůst nepokryje. Objem produkce obilí je sice velký, ale kvalita je letos podle pekařů horší.

Rolníci letos sklízeli 5,46 tuny obilovin z hektaru, což je meziroční nárůst o 41,5 procenta. Kvůli chladnému počasí se žně letos zpozdily o dva až tři týdny. Na poli zůstává ještě asi šest procent pšenice jarní a ovsa, jinak jsou práce u jednotlivých plodin dokončeny z více než 97 procent.

Až na drobné výjimky skončila také sklizeň řepky. Produkce přesáhla 930 000 tun, což je meziroční nárůst o 142 procent. Nárůst produkce základních obilovin i řepky podle ČSÚ ovlivňuje letošní příznivý průběh vegetačního období i sklizně. Letošní osevní plochy reagovaly na neúrodný suchý rok 2003.

NOVINKY

obsah | Česká republika