Zeman: Pomůžu ČSSD, ale jen někomu

Bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman oznámil v debatě České televize, že se zapojí do volební kampaně v Česku i na Slovensku. Podpoří ale jen vybrané politiky. V Ústeckém kraji s ním může počítat například premiér Paroubek, ve Zlíně vicepremiér Škromach.

"Rád budu podporovat lidi, kteří jsou sociální demokracii nějak prospěšní," uvedl bývalý premiér v Otázkách Václava Moravce.

Sociální demokracii znovu doporučil, aby se v případě volebního vítězství pokusila vytvořit menšinovou vládu a vyhnula se koalici s ODS.

Během pořadu se expremiér vyjádřil i k pravomoci vedení strany vyškrtávat a pozměňovat krajské kandidátky. Zeman v ČT uvedl, že by po podobném nařízení ve standardním období nesáhl. Vzápětí ale připustil, že ČSSD se momentálně nenachází ve standardní době.

Strana je podle něj v současné chvíli "zaplevelena personální genocidou", která proběhla za minulých předsedů Špidly a Grosse.

Sám by prý takto vyřadil například Michala Krause, Lubomíra Zaorálka a další. Oba jmenovaní patřili k Zemanovým oponentům v době, kdy stál v čele vlády i ČSSD.

Volím čtyřku a pětku

Zeman také naznačil, jak bude pravděpodobně volit on osobně na Vysočině. "Volím čtvrtého a pátého člověka na kandidátce," uvedl.

Kandidátku ČSSD na Vysočině vede ministr vnitra František Bublan. Druhý - Karel Černý - podle Zemana za mnoho let ve Sněmovně nic neudělal. Třetí - exministr zemědělství Petr Zgarba - je prý po aféře se státními pozemky zprofanovaný.

Zeman také připustil, že nejslabším místem sociální demokracie před volbami může být fakt, že poslední tři roky byla strana málo akceschopná. Za to ale prý nemůže Jiří Paroubek, ale jeho předchůdce.

V lustracích udělal Paroubek chybu

Ačkoli Paroubka Zeman většinou chválil, za chybu považuje například to, že většina sociálních demokratů nakonec nepodpořila zrušení lustračního zákona.

Paroubkovi vytknul i fakt, že se země neustále zadlužuje. Premiér má podle něj držet ministry na uzdě. Ti jsou podle jeho slov "schopni utratit jakýkoli obnos peněz." Podle Zemana je potřeba ministrům tvrdě říct, "buď budeš šetřit nebo nebudeš ministr."

Zeman také souhlasí s tím, že by měl být Jiří Paroubek zvolen předsedou ČSSD. Jednak prý proto, že prezident po volbách nejedná s volebním lídrem, ale s předsedou, a také proto, že Sobotka prý nese spoluzodpovědnost na úpadku ČSSD. A to jako člen Špidlova i Grossova týmu.

Za stranu by podle Miloše Zemana měl jednat ten, kdo vyvedl ČSSD z krize. Uvolněnou funkci místopředsedy by pak Zeman přál buď Škromachovi nebo šéfovi pražské ČSSD Petru Hulinskému.

iDNES

obsah | Česká republika