Europarlament vydal Železného české justici

Evropský parlament zbavil Vladimíra Železného poslanecké imunity. Potvrdil to David Zelinger z tiskového odboru Evropského parlamentu. Česká justice tak může pokračovat ve stíhání bývalého ředitele televize Nova. Policie ho viní z krácení daně a poškozování věřitele.

"Městské státní zastupitelství v Praze může pokračovat ve stíhání pana Železného. Do konečného rozsudku ale nesmí být zadržen ani vzat do vazby, protože by mu to bránilo ve výkonu mandátu poslance," řekl Zelinger. Předzvěstí výsledku hlasování bylo už rozhodnutí právního výboru parlamentu. Ten minulý týden na neveřejné schůzi schválil návrh, aby byl Železný k dispozici českým orgánům pro vyšetření tří případů, kdy měl podle policie porušit zákon.

Zastupitelství zatím vyčkává

Policejní vyšetřovatelé Železného viní z krácení cla a daně. Bývalého šéfa Novy rovněž podezřívají z poškozování věřitele. Vyjádření Železného se nepodařilo sehnat. Jeho manželka ani asistentka nezvedaly telefon. Europoslanec se už dříve označil za oběť manipulace. "Jsem obětí politického obtěžování a veřejného nátlaku," popsal právnímu výboru EP svůj postoj. Kauzy jsou podle něj neodůvodněné a stíhání má za cíl uškodit jeho politické kariéře.

Pražské městské státní zastupitelství zatím další postup neurčilo. "Musíme počkat, až nám přijde rozhodnutí z Bruselu," řekl mluvčí Martin Omelka.

Všichni Češi hlasovali pro odebrání imunity

Poslanci usnesení přijali takzvanou aklamací - pozvednutím ruky se vyjádřili ke každé ze tří kauz. "Logicky nebudu o sobě hlasovat, to není fér," citovala ČTK Železného.

Pro odebrání imunity byli všichni Češi sedící v lavicích Evropského parlamentu. "Nebyl žádný důvod zpochybňovat stanovisko právního výboru nebo se od něj nějak distancovat," řekl Jan Zahradil z ODS.

Josef Zieleniec dokonce zastává názor, že imunita tohoto typu nemá v demokracii a v právním státě co dělat. "Je třeba vždy hlasovat pro vydání," prohlásil.

Kolegové z klubu Železnému věří

Jiný názor na Železného mají kolegové z euroskeptického klubu Nezávislí/Demokraté. "Jménem naší frakce mu dávám plnou a srdečnou podporu," řekl ČTK Jens-Peter Bonde z Dánska.

"Železný je pro mě zcela důvěryhodný kolega. Toto je však starý případ, takže jsme nebyli ani pro vydání, ani proti, ale zdrželi jsme se," řekl naopak Brit Nigel Farage.

Železný může získat další imunitu

Peripetie úřadů s imunitou bývalého televizního šéfa nemusí skončit. Vyšetřovatelé ho nemohli stíhat jako senátora. Když ho horní komora zbavila "nedotknutelnosti", byl zvolen do Evropského parlamentu. Trvalo rok, než ho Brusel zbavil i této ochrany.

Letos v srpnu založil Železný s Janou Volfovou novou stranu Nezávislí demokraté. Europoslanec se stal jejím předsedou.

Pokud by příští rok uspěl v parlamentních volbách, automaticky by získal novou imunitu. To by jeho případné stíhání opět oddálilo.

iDNES

obsah | Česká republika