Šéf Novy Železný skončil

Ředitel televize Nova Vladimír Železný padl. Tentokrát je to už opravdu definitivní: Železný od včerejšího odpoledne není generálním ředitelem největší české televize, kterou řídil od samého počátku, tedy téměř deset let.

Společně jej odvolali spolumajitelé Novy, finanční skupiny PPF a MEF. "Vzhledem ke zničující kampani vedené proti TV Nova v poslední době rozhodnutí akcionářů chápu a plně ho akceptuji," oznámil pak Vladimír Železný.

Padl kvůli arbitráži

Jeho pád souvisí s prohranou arbitráží, kvůli níž bude muset Česko s největší pravděpodobností zaplatit deset a půl miliardy korun někdejšímu investorovi Novy, firmě CME, kterou Železný před čtyřmi lety odřízl od zisků televize.

"Se znepokojením sledujeme snahu některých společenských skupin o spojování problémů týkajících se soukromých záležitostí doktora Železného a problémů českého státu vzniklých na základě prohrané arbitráže s fungováním televizní stanice," zdůvodnil odvolání jednatel televize Petr Dvořák, který zastupuje firmu PPF. "Jeho odvoláním chceme tyto snahy o poškozování a případné ovlivňování Novy jednoznačně a definitivně zastavit. Hlavním cílem tohoto opatření je tedy ochrana naší investice." Jinými slovy: majitelé Novy se obávají tlaku, který by na nejvlivnější české médium mohla vyvíjet současná vládní koalice, jejíž většina nemá Novu a Železného, který se netají svou náklonností k ODS, v lásce.

Odvolání má uklidnit vládu

Odchod českého televizního magnáta přichází pouhý den poté, co vládní koalice téměř stoprocentně ovládla vysílací radu, která může Nově způsobit velké potíže, a dokonce jí v krajním případě i odebrat licenci. Dnes má navíc švédský soud rozhodnout, jak naloží s žalobou, kterou se český stát brání proti výsledku vzpomínané arbitráže se CME. Pokud Česko prohraje, CME okamžitě dostane svých deset miliard.

"PPF ten krok měla připravený už delší dobu jako určitou úlitbu vládě," řekl zdroj obeznámený s poměry v TV Nova. Televizi teď budou společně řídit programová ředitelka Libuše Šmuclerová, dlouholetá nejbližší spolupracovnice Vladimíra Železného, a finanční ředitel Novy Petr Chajda, zastupující majitele PPF.

V sobotu v poledne už řediteli nevolejte Novu po Vladimíru Železném bude zatím řídit jeho pravá ruka Libuše Šmuclerová a Petr Chajda z PPF. Tvář televize se nezmění.

Pro četné příznivce talkshow Volejte řediteli je to mimořádně špatná zpráva: Vladimír Železný už v sobotu v poledne nezavtipkuje se svým zajícem Zazou. Nova jeden ze svých nejstarších pořadů, vysílaný od jejího počátku v únoru 1994, sice s odchodem Železného definitivně nezruší, tuto sobotu jej však vysílat nebude. Mluvčí televize Petr Kostka včera oznámil, že se pořad na obrazovku vrátí až s novým generálním ředitelem, který Železného nahradí.

Kdy se to stane a kdo bude nástupcem, není v tuto chvíli jasné. Podle dostupných informací je zřejmé, že pauza ve vysílání Volejte řediteli bude jediným viditelným výsledkem, který divákovi pád Železného přinese. Totéž se dá říci o denním chodu televize. Řídit ji zatím bude programová ředitelka a dlouholetá pravá ruka Železného Libuše Šmuclerová a finanční ředitel Petr Chajda. Šmuclerová přitom televizi občas sama řídila už v minulosti - v období, kdy se Železný věnoval například své senátorské kariéře, nebo tehdy, když jej na několik dní zadržela policie.

"V poslední době už Železný televizi ani příliš neřídil, snad nejvíce zasahoval do podoby grafiky," řekl s nadsázkou zdroj dobře informovaný o dění v televizi. O blížícím se odchodu Železného se v mediálním světě mluvilo už od loňska. Tehdy totiž do Novy vstoupila nejsilnější česká finanční skupina PPF, která dávala od počátku najevo, že ji budoucnost Železného zajímá pouze potud, jak ovlivní jejich byznys. Už loni v září PPF za Železného zaplatila jeho téměř miliardový dluh někdejším investorům ze CME. Právní a finanční problémy Železného se ukázaly jako vážný problém pro každého potenciálního kupce Novy. Televize hned několikrát oznámila brzký vstup "strategického partnera". Ten však nikdy nepřišel, přestože televize za poslední rok vykázala lákavý provozní zisk 1,7 miliardy korun.

PPF, která plně kontroluje finanční toky v televizi, nedávno oznámila, že Novu zatím prodávat nehodlá. Přesto se pro ni Železný, který si v pořadu Volejte řediteli vyřizoval obchodní i politické účty, stal neúnosnou zátěží. Ani odchodem Železného si však PPF klid automaticky nezajistila. Naznačil to včera ministr kultury Pavel Dostál, motor koaličního tažení proti Nově: "Železný patřil k těm, kteří na obrazovce Novy dlouhodobě porušovali zákon, minimálně každou sobotu ve Volejte řediteli. Nedivím se, že akcionáři CET 21 pochopili, že by jim mohl ohrozit investici. Pokud by to pokračovalo, muselo by to směřovat k odebrání licence Novy. Ale pro mě ta kauza ještě nekončí."

Deset let Železného na Nově

leden 1993 - společnost CET 21 získává licenci k vysílání soukromé televize, projekt před vysílací radou obhajuje Železný

únor 1994 - začíná vysílat TV NOVA. Železný je generálním ředitelem

duben 1999 - investor Novy, firma CME, odvolává Železného z čela ČNTS (firmy, která zajišťovala vysílání Novy)

srpen 1999 - Železný se odstříhává od CME a startuje novou Novu s českou firmou MEF

duben 2001 - Železný je poprvé obviněn z trestných činů, dodnes je stíhán kvůli šesti případům

červen 2002 - první pokus o odvolání Železného z funkce ředitele: po týdnech sporů vstupuje do Nov nový spolumajitel, finanční skupina PPF. Železný nakonec zůstává v čele televize

březen 2003 - Česko musí zaplatit CME deset a půl miliardy za to, že dovolilo Železnému odpojit se kdysi od původního investora

Kdo povede Novu

Libuše Šmuclerová (40)

* v Nově pracovala od úplných počátků televize
* z pozice dramaturgyně pořadu Na vlastní oči se postupně vypracovala na šéfredaktorku publicistiky
* v roce 1997 se stala programovou ředitelkou a "číslem dvě" v televizi
* postavila se na stranu Železného ve sporu s někdejšími americkými investory Novy, firmou CME

Petr Chajda (36)

* vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Diplomatickou akademii v Madridu
* pracoval jako konzultant ve firmě KPMG
* v letech 1995-2000 řídil obchodní aktivity PPF v zahraničí
* po vstupu PPF do Novy loni v létě se stal finančním ředitelem televize

Tváře Novy o Železném

Jana Bobošíková

Je to rozhodnutí akcionářů televize a já ho respektuji. Vladimír Železný byl skvělý manažer. Jestli bude mít jeho odvolání vliv na budoucnost televize se ukáže až poté, jak schopný manažer do funkce ředitele nastoupí.

Alice Gondíková

Vůbec nevím, že byl odvolán. Jestli to bude mít vliv na chod televize? Bude to jiné, ale nevím, jestli dobře nebo špatně.

Sabina Laurinová

To je pro mě úplná novinka. To je tedy "dobrá" zpráva. Celý den jsem dneska doma s malou a tak jsem si nestihla pustit ani rádio ani televizi.

Josef Klíma

Zrovna točím, tak nejsem na Barrandově. Volali mi to kolegové, že tam je ochranka a že Železného sundali. Říkám to, co jsem říkal vždycky: Na mé práci se to zatím neodrazilo. S Líbou Šmuclerovou jsem měl vždycky dobrý vztahy, ještě v době, kdy nám dělala dramaturgyni a pak šéfredaktorku. Až pocítím důsledky, pak teprve se k tomu budu moct nějak vyjádřit.

Mirka Čejková

Nic o tom nevím a nebudu to komentovat.

Ray Koranteng

O tom slyším poprvé od vás. Nejsem schopný to posoudit, protože nevím proč a jak se to stalo. Neříkám na to nic. Paní Šmuclerová televizi zná, takže by to nemělo být nic převratného.

Veronika Žilková

Je to interní věc televize. Je to jako když se odvolává ředitel továrny. Nikomu do toho nic není.

JINDŘICH ŠÍDLO, MF DNES

obsah | Česká republika