Dolejš už rozeznává obrysy předmětů

Zdravotní stav místopředsedy KSČM, poslance Jiřího Dolejše, který byl v noci na středu brutálně zbit skupinou mužů, se mírně zlepšil. "Daří se mi částečně otevřít oko a už rozeznávám obrysy větších předmětů. Lékaři jsou optimističtí," řekl ve čtvrtek na dotaz Práva po dalším lékařském vyšetření.

I když se mu jako poslanci plat v době nemoci nekrátí, Dolejš nechce podnikat žádné kroky bez svolení lékařů, neboť se chce co nejdříve uzdravit a vrátit se do práce.

"Tudíž v pátek požádám, zda mi dovolí alespoň vycházky," dodal. Rád by se totiž jako dvojka na pražské volební kandidátce objevil dopoledne na 1. máje na slavnosti KSČM, která bude na Výstavišti v Holešovicích.

Útok na poslance odsoudila i Konfederace politických vězňů

Dolejš byl zmlácen v pražských Dejvicích, když se vracel o půlnoci ze Sněmovny. "Patrně šlo o politicky motivovaný útok," zhodnotil atak.

Útok na Dolejše odsoudila včera i Konfederace politických vězňů. "Jsem proti každému násilí, ať je pácháno na komkoliv. Ve slušné společnosti se takto věci neřeší. Jsem pro dialog a ne pro násilí," řekla předsedkyně Konfederace Naděžda Kavalírová.

Stejně se vyjádřil i předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). "Je mi líto, že k tomu došlo i vzhledem k tomu, že jde o veřejného činitele, o což je to smutnější. Nedávám tomu ale žádný politický podtext," řekl. Podle něj existují ve společnosti lidé, kteří nemají vůbec žádné zábrany a jsou ochotni napadnout kohokoliv. "Je zapotřebí udělat maximum, aby tento případ policie vyšetřila," dodal šéf Senátu.

I opačné reakce

I když napadení komunistického funkcionáře odsoudila Sněmovna i premiér Jiří Paroubek a solidaritu Dolejšovi vyjadřují i řadoví občané, KSČM obdržela i opačné reakce.

"Řada z těchto ohlasů, ať už e-mailových, telefonických či poštovních je, když to řeknu velmi jemně, na trestní oznámení," řekl včera novinářům předseda poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik. Komunisté nechtějí podle něj situaci před volbami eskalovat, ale přesto se poradí s právníky.

V únoru podala podnět k zahájení trestního řízení předsedkyně sněmovního petičního výboru Zuzka Rujbrová (KSČM) kvůli článku v deníku SuperSpy s podtitulem "Zabij komunistu a posílíš mír". Tento výrok je podle ní urážkou komunistů, kteří bojovali za svobodu Československa, ale i pětiny voličů. Míní, že zveřejněním výzvy byl spáchán trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob. "Zatím jsem žádné informace od policie neobdržela," řekla včera Rujbrová.

(gö), PRÁVO

obsah | Česká republika