Policie zatkla podnikatele Starku

Policejní tým zadržel majitele příbramského fotbalového klubu Jaroslava Starku a dalších šest osob. Podezřívá je ze zmizení otce uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Jméno kontroverzního podnikatele figurovalo také v kauze zastřeleného podnikatele Františka Mrázka nebo případu Berdychova gangu.

Podle informací Frekvence 1 policie zastavila auto fotbalového bosse na dálnici mezi Prahou a Příbramí a zatkla několik lidí. Spolu s ním zadržela také podnikatele z Prahy, Příbrami a Hradce Králové, kteří budou obviněni ze zbavení osobní svobody s následkem smrti a loupeže ve spolupachatelství.

Na Starku, který bývá často spojován se světem organizovaného zločinu, na jaře vystřelil neznámý útočník. "O svůj život se ale nebojím. To já ani neumím. Nakonec, když mě bude chtít někdo zabít, tak to udělá. Kennedyho taky zabili...," prohlásil tehdy v rozhovoru pro server Sport.cz. Starkův advokát Julius Kramarič odmítl zadržní svého klienta pro jakkoli komentovat.

Případ zmizení Lamberta Krejčíře

Významný podnikatel Lambert Krejčíř zmizel na podzim roku 2002. Muži podle policie podnikatele unesli, odcizili mu větší množství peněz v hotovosti a také ho nutili uhradit dluhy jeho syna. "Podle dosud zjištěných informací došlo v průběhu 'únosu' Ing. Lamberta Krejčíře za doposud přesně nezjištěných okolností k jeho úmrtí a jeho tělo bylo ukryto na neznámém místě," uvedla Kosinová.

Podle ní byli podezřelí muži nebezpečné osoby s vlastní ochrankou či neváhající použít zbraně, a proto se dnešního zatýkání zúčastnil Útvar rychlého nasazení. Detektivové ÚOOZ provedli domovní prohlídky u zadržených, kteří budou umístěni do cel a počkají na rozhodnutí o jejich vzetí do vazby.

Kosinová uvedla, že zadržení sedmi mužů je dalším výsledkem práce týmu Pokr, který objasňuje vraždu podnikatele Františka Mrázka. V této souvislosti vyšetřují 35 vražd a podezřelých úmrtí. Policie pracuje na dvou verzích. Podle jedné jde o vyřizování účtů mezi podnikateli. V rámci druhé policisté prověřují především obchodní aktivity Františka Mrázka včetně jeho osobních kontaktů.

"Okruh kolem tohoto podnikatele byl velmi široký, zasahoval do sféry podnikatelské a sféry státní správy, do justice, policie a vysokých politických pater," uvedla Kosinová.

Zmizení Lamberta Krejčíře je v pořadí třetím případem, který se v krátké době podařilo týmu Pokr objasnit. Ministr vnitra Ivan Langer dnes Frekvenci 1 řekl, že zatýkání bylo součástí dlouhodobé akce. Speciální opatření, jako byl vrtulník a ozbrojenci v kuklách, prý policie nasadila kvůli možnému nebezpečí.

Kontroverzní podnikatel Starka byl před několika lety obviněn z únosu italského šéfa zkrachovalé Union banky Giuseppe Roselliho. Vedle fotbalového klubu patří Starkovi několik nočních podniků v Příbrami i v Praze.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika