Sněmovnu povede Zaorálek

Až v druhém kole byl předsedou nové Poslancecké sněmovny zvolen kandidát sociální demokracie Lubomír Zaorálek, kterému v prvním kole souboje s obhájcem funkce, šéfem ODS, Václavem Klausem chyběly dva hlasy. V druhém kole získal přesně potřebných 101 hlasů od 200 přítomných poslanců.

Sněmovně výsledky tajné volby oficiálně oznámil předseda její volební komise Pavel Hojda (KSČM). Jediný Zaorálkův protikandidát Klaus dostal podle Hojdy 74 hlasů. Zaorálek bezprostředně po oznámení výsledků volby Sněmovně poděkoval a řekl, že si váží důvěry jak voličů, tak důvěry, kterou dostal tím, že byl zvolen šéfem dolní komory. Klaus ihned po oznámení výsledků Zaorálkovi ke zvolení blahopřál a předal mu řízení schůze dolní komory. Zatímco Zaorálek zaujal místo v čele Sněmovny, z Klause stal řadový poslanec. Schůze byla vzápětí na 25 minut přerušena.

V prvním kole se vládní většina neukázala

Kandidátovi ČSSD, kterému slíbili podporu i poslanci Koalice, chyběly při prvním kole volby ke zvolení dva hlasy. Zaorálek dostal v tajné volbě dvousetčlenné Sněmovny 99 hlasů i přes to, že koalice má těsnou většinu 101 hlasu. Výsledky volby oficiálně oznámil šéf parlamentní volební komise Pavel Hojda (KSČM). Klausovi dalo při prvním hlasování důvěru 76 poslanců, 25 zákonodárců se volby nezúčastnilo. ČSSD má ve Sněmovně 70 poslanců, ODS 58, KSČM 41, KDU-ČSL 21 a US-DEU 10 zákonodárců.

Filip očekává komplikace při své volbě

Předseda komunistických poslanců Vojtěch Filip prohlásil, že někteří komunisté nevyhověli žádosti ČSSD o podporu Zaorálka při volbě předsedy Sněmovny. "Pan Zaorálek je znám tím, že chtěl odstranit z politické scény KSČM, a to se asi nelíbilo některým našim členům, kdežto pan Klaus byl toho názoru, že můžeme být jenom odvoleni a nechtěl nás zakázat," řekl k postoji komunistických poslanců při volbě šéfa dolní komory.

Komunistům podle Filipa také vadilo, že sociální demokracie na úkor komunistů zvýhodnila lidovce a unionisty při dohodách o obsazování míst ve vedení výborů Sněmovny. Filip očekává, že postoj komunistů zkomplikuje jeho zvolení místopředsedou Sněmovny.

Zaorálek dostane ochranku hned

Nový předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) hodlá komunikovat se všemi poslaneckými kluby, bez ohledu na to, zda ho při volbě podpořily. Potvrdil, že příští schůzi, kde budou poslanci volit členy sněmovních výborů, chce svolat na úterý 16. července. Těsná většina, kterou byl zvolen, Zaorálka nijak nezneklidňuje. "Pro mě je důležité, že 101 hlasů bylo a že se ukázalo že (vládní) koalice funguje," řekl. Od dnešního odpoledne bude moci využívat všechny náležitosti, jež k jeho funkci patří. Podle informací ČTK z parlamentní kanceláře dostane už odpoledne od ministerstva vnitra služební automobil včetně osobní ochrany.

Klaus zklamaný není

Předseda ODS a bývalý šéf Poslanecké sněmovny Václav Klaus očekával, že Lubomír Zaorálek (ČSSD) bude ve druhém kole zvolen do čela Sněmovny. Řekl, že necítí zklamání. Upozornil, že problematická volba předsedy Sněmovny ukazuje, jak je vládní koalice křehká. "Výsledek byl očekávaný, nicméně jsem přesvědčen, že to stálo za to. Myslím, že to všichni ve Sněmovně ocenili. Zklamaný ale nejsem. Výsledky voleb ukázaly velkou křehkost a složitost vládní koalice," řekl Klaus.

NAĎA ADAMIČKOVÁ, MAJKA KÖNIGOVÁ, FLASHNEWS

obsah | Česká republika