Žantovský se stal novým velvyslancem v Izraeli

Bývalý předseda Občanské demokratické aliance (ODA) Michael Žantovský se stal během vánočních svátků velvyslancem v Izraeli. Ve funkci nahradil dosavadního ambasadora Daniela Kumermanna. O výměně na prestižním diplomatickém postu rozhodla už v létě 2003 vláda a prezident Česka Václav Klaus.

Žantovský v minulosti působil jako mluvčí nynějšího exprezidenta Václava Havla. Později byl velvyslancem ČR ve Washingtonu.

V uplynulých letech zastával senátorský post za ODA. V souvislosti s ním se rovněž počátkem roku 2003 spekulovalo o jeho umístění v Kanadě.

Na izraelském postu nahradí bývalý Havlův mluvčí Daniela Kumermanna, jehož internetové stránky Ministerstva zahraničních věcí (MZV) ČR stále uvádějí jako velvyslance v Izraeli. Kumermann působil v zemi od roku 1999. Nový velvyslanec v Tel Avivu kandiduje za ODA také do Evropského parlamentu. Ostře sledované volby se uskuteční letos v červnu.

ČR má také nového velvyslance v latinskoamerické Uruguayi. Vít Korfelt pracoval v americkém odboru ministerstva zahraničí a na zastupitelském úřadu v Montevideu nahradí Pavla Zrůsta.


Michael Žantovský

Narodil se 3. ledna 1949 v Praze. Vystudoval Filosofickou fakultu Karlovy university, obor psychologie. Promoval v roce 1973.

Před rokem 1989 mj. pracoval jako psycholog ve Výzkumném ústavu psychiatrie v Praze-Bohnicích. Po roce 1989: mluvčí Václava Havla, velvyslanec v USA, senátor (za Prahu 5, Prahu 13, Řeporyje, Slivenec a Zličín), předseda ODA, pracovník MZV.

Ženatý

(r)

obsah | Česká republika