Čeští žáci jsou 10. na světě

Jak jsou na tom se svými znalostmi a schopnostmi žáci ve 24 zemích světa? Na to se snažily odpovědět testy dětského fondu UNICEF, podle nichž se na první příčce umístila Jižní Korea, za ní Japonsko a Finsko.

Česká republika stejně jako Nový Zéland skončily na místě desátém. Je to relativně úspěch, neboť Česko pokořilo Švýcarsko, Belgii či Německo. UNICEF podle informací Ústavu pro informace ve vzdělávání vycházel z výsledků mezinárodních studií, do nichž se zapojila i Česká republika. V letech 1994 až 2000 zkoumaly, jak jsou na tom školáci například se znalostmi mateřského jazyka, matematiky či přírodovědy. Zjišťovaly to formou testů, které vyplňovali ve všech zemích žáci ve věku čtrnáct až patnáct let.

UNICEF výsledky průzkumů propojil do jediné studie, aby zmírnil námitky, že výsledky mohlo ovlivnit rozdílné kulturní prostředí. Studie ukázala, že kvalitnější výsledky nesouvisejí s tím, kolik stát věnuje na vzdělání - některé země totiž dopadly lépe, i když dávají méně nebo skoro stejně jako ostatní. Zářným příkladem je "vítěz" - Jižní Korea, kde stát na jednoho studenta dává skoro stejně jako v Řecku či v Portugalsku, což jsou ale země, které v hodnocení zůstaly na konci pelotonu. A Norsko a Dánsko, země s vysokými daněmi, z nichž velká část jde právě na školství, balancují v dolní polovině žebříčku. Patrick McCormick z UNICEF připouští, že neexistuje jednoznačná odpověď na to, co pomůže lepšímu vzdělání.

"Zkoušeli jsme různé vztahy, i poměr žáků ve třídě, ale nic z toho se nepotvrdilo," dodal. Zřejmě jednodušší je zjistit důvody, proč některé země dopadly tak dobře. U Jižní Koreje to UNICEF vysvětluje vysokou kvalifikací učitelů, školním rokem, který trvá 220 dní, ale také "vášnivým postojem dětí i jejich rodičů ke vzdělávání". Třetí příčku Finska UNICEF zdůvodňuje "relativně snadným jazykem a dlouhými zimními večery, jako stvořenými k učení".

(mp)

obsah | Česká republika