Česko na prahu Evropské unie

Česká republika dnes o půlnoci vstupuje do Evropské unie. Po přijetí do NATO tak dosáhnou Češi dalšího cíle, který si vytyčili po pádu komunistické totality. Prvotní nadšení však nyní u některých lidí vystřídaly obavy. Především ze zdražování. Svědčí o tom i aktuální výzkum agentury SC&C pro MF DNES, Českou televizi a Český rozhlas. Podle výsledků šetření, jehož se zúčastnilo třináct set dotázaných, se jen pár dní před vstupem lidé v souvislosti s členstvím v EU nejvíce báli růstu cen (34 procent) a předání některých rozhodovacích pravomocí do Bruselu (22 procent).

Lidé čekají velké zdražení

Zvýšení cen očekává prakticky každý dotázaný - celkem 96 procent lidí. Liší se jen v názoru na to, jak bude citelné. Dvě třetiny obyvatel očekávají, že zdražování bude velké, třetina, že jen menší. Pouze čtyři dotázaní ze sta si myslí, že vstup do unie ceny nezmění.

Zároveň si však lidé uvědomují i výhody. Na prvním místě snazší cestování (27 procent), na druhém pak možnost pracovat v EU (20 procent), a to i přesto, že většina zemí na své trhy nové občany EU nepustí.

"Tato vyhlídka je lákavá především pro mladé lidi, kterým dvouleté omezení přístupu na evropský pracovní trh tolik nevadí," říká Jana Hamanová z agentury SC&C.

Dvě třetiny lidí nečekají, že by se jejich národ měl v unii rozpustit. Nesdílejí tak obavy prezidenta Václava Klause, který především v posledních týdnech důrazně varoval, že vstupem do EU se Česko stane součástí jednoho velkého celku.

"Neobáváme se ani toho, že se staneme v Evropě občany druhé kategorie, bojí se toho jen čtrnáct procent obyvatel, kteří stejně hlasovali proti vstupu," dodává Hamanová.

Evropské volby by vyhrála ODS před ČSSD

Z průzkumu také vyplývá, že by se opoziční ODS měla stát vítězem červnových voleb: z 24 křesel vyhrazených v Evropském parlamentu pro Česko jich získá devět. "Takový výsledek očekáváme, byli bychom velmi spokojeni," říká Jan Zahradil z ODS. Druhé ČSSD přisuzuje průzkum čtrnáct procent hlasů a tedy čtyři mandáty. Ze zavedených stran by měli uspět ještě lidovci a komunisté. Naprostý propad čeká podle průzkumu Unii svobody.

Překvapením je úspěch dvou menších formací: Sdružení nezávislých - Evropských demokratů Josefa Zieleniece a Nezávislých v čele s Vladimírem Železným.

Česko nachystalo velkolepé oslavy

Zřejmě nebude město ani obec, kde by si o víkendu nepřipomněli vstup do Evropské unie. Nejvíce akcí se očekává v hlavním městě, ale ani ostatní místa republiky nezůstanou pozadu. Budou se vyvěšovat evropské vlajky, politici řečnit, řada měst odpálí ohňostroje, někde zpřístupní běžně uzavřené památky, jinde uspořádají historické trhy. Co města chystají?

Praha

Dnes se uskuteční celodenní evropský trh Na Příkopě. Galavečera v Národním divadle se zúčastní i exprezident Václav Havel. Populární koncert na Staroměstském náměstí završí o půlnoci premiér vztyčením evropském vlajky. Pokračuje třídenní happening United Islands of Prague. Večer bude ČT naživo vysílat projev prezidenta Klause a premiéra Špidly. O půlnoci bude odpálen ohňostroj z Letné, kde budou také vztyčeny největší vlajky ČR a EU. Zítra odpoledne se otevřou brány Valdštejnské zahrady pro lidovou veselici.

Hora Blaník

Dnes o půlnoci promluví prezident Klaus z hory Blaník na Benešovsku v televizi Nova.

Brno

Dvoudenní festival zábavy Setkání s Evropou. Vrcholem programu bude dnes o půlnoci dvojitý synchronizovaný ohňostroj na Kraví hoře a na hradě Špilberk.

Vysočina

Dnes večer symbolicky spálí v Třešti vízovou povinnost, kádrové posudky a cestovní pasy. Na symbolických 25 minut se zítra v poledne rozezní zvony ve všech městech regionu. Na pelhřimovském náměstí vytvoří děti v pátek "živé" vlajky České republiky a EU.

Nové Hrady-Pyhrabruck

Na Českobudějovicku se zítra na přechodu s Rakouskem symbolicky vstoupí český Honza a rakouská Gretchen do svazku evropského. Účastníky čeká mimo jiné svatební hostina s českými a rakouskými specialitami.

Slavonice

Zítra pojedou občané Slavonic na Jindřichohradecku s obyvateli partnerské obce Dobersberg na kánoích z Písečné do Raabsu. Odpoledne bude následovat slavnostní ceremoniál na hraničním přechodu Slavonice-Fraters.

Hrádek nad Nisou

Zítra v poledne se na česko-polsko-německém trojmezí na Liberecku symbolicky sejdou premiéři těchto tří zemí.

Hora Svaté Kateřiny

Dnes se koná recesistické rozloučení s českou suverenitou a českou kuchyní. Minutu po půlnoci 1. května účastníci zábavy na Chomutovsku přivítají přiřazení Česka ke svazku zemí EU jako Den NeNezávislosti.

Špindlerův Mlýn

Zítra večer - symbolické předání klíčů od státní hranice u Špindlerovy boudy v Krkonoších.

(gro), MF DNES

obsah | Česká republika