Česko vrátí Rakousku židle. Po šedesáti letech

Česko vrátí Rakousku unikátní císařský nábytek z vídeňských zámků Schönbrunn a Hofburg. Rakušané o nábytek marně žádají už přes půl století. Až včera vláda rozhodla, že se židle vrátí "domů". Česko navíc vyhradí na jejich rekonstrukci šest a půl milionu korun.

Příběh několika stovek rokokových židlí, křesel a stolečků se začal psát v roce 1944. Tehdy dostali nacisté strach, že by vídeňské zámky Schönbrunn a Hofburg mohly padnout za oběť spojeneckému bombardování. Přestěhovali proto cennou sbírku nábytku do moravského zámku hraběte Ottaviana Collata di San Salvatore v Uherčicích.

Tady zůstal nábytek i po německé porážce. Hraběti Collatovi byl ovšem po válce veškerý movitý i nemovitý majetek zkonfiskován. Protože židle nebyly označeny, nikdo nevěděl, že se jedná o mobiliář z Vídně.

Uherčice se nacházely v hraničním pásmu, a zámek tak po válce připadl do správy armády. Rokokový nábytek uložený ve skladu chátral. Jeho dnešní stav je velmi žalostný. Ze sedmi židlí zbyla jen torza. Čtyři kusy ukradli v roce 1998 zloději.

Rakušané žádají navrácení nábytku již od roku 1947. Opakovaně se pak o něj hlásili v roce 1956 a v sedmdesátých letech.

Někdejší Československo ale vydání nábytku vždy odmítalo. Za jeho vrácení opakovaně u vlády orodoval ministr zahraničí Cyril Svoboda. Uspěl až včera.

LUKÁŠ DOLANSKÝ

obsah | Česká republika