Padlo rozhodnutí o letošních volbách

Včera (30. 1. 2002) se odehrála očekávaná schůzka premiéra ČR Miloše Zemana s prezidetem Václavem Havlem. Jednalo se o letošních parlamentních volbách - o jejich průběhu, o novinkách, které se zavádějí a zejména o období, v němž se toto velké celonárodní "lámání chleba" odehraje. Prezident již dříve avizoval svou ideu, která situovala volby do květnového období. To však nevyhovovalo velkým šéfům velkých stran ČSSD a ODS. Pro ně by to znamenalo zkrácení plánované masivní předvolební kampaně, o kterou by voliče jen opravdu neradi ochudili. Co nejbližší termín naopak prosazovali členové Čtyřkoalice, která se v současnosti zmítá v nejrůznějších aférách a interních konfliktech a která by proto ráda využila toho, že ještě stále cítí trochu pevné půdy pod nohama. Ve vleklé debatě, jež se o tři čtvrtě hodiny protáhla, proslulý řečník Miloš Zeman Václava Havla zřejmě udolal. Prezidetn ČR na tiskové konferenci zveřejnil konečný termín. Parlametních volby se odehrají 14. a 15. června.

"Z hlediska jistoty občanů a perspektivy politických stran je lépe v termínu trochu ustoupit," prohlásil prezident před novináři. Rakce předsedy ODS Václava Klause, který s hlavou státu v poslední době svedl několik ostrých polemik, byla tradičně popuzeně-ukřivděná. "Jeho zkracování o měsíc je pro mě nepochopitelná schválnost a nevěřím, že to mohl myslet vážně," prohlásil šéf občanských demokratů. "Strany už mají své předvolební kampaně naplánovány dlouho dopředu. Nevím proč by se to kvůli prezidentovým úmyslům mělo měnit. Václav Havel se svůj záměr pokusil vysvětlit tím, že chtěl prodloužit dobu povolebních jednání mezi parlamentními stranami. Sestavení vlády podle něj nebude vůbec jednoduché. V tom má první muž České republiky bezpochyby pravdu. ODS, ČSSD a Čtyřkoalice mají podle předběžných průzkumů šanci na získání zhruba 25% hlasů. Žádný z těchto suběktů pak nebude mít valnou naději na sestavení menšinové vlády.

Současný termín voleb je nejzazším možným termínem v ústavou vymezeném období. To potěšilo zejména volební manažery jmenovaných stran, neboť předvolební kampaně jsou již v plném proudu. Ty byly přitom letos odstartovány dříve než v předchozích volebních obdobích a budou stát zřejmě mnohem více peněz. Například Čtyřkoalice hovoří o nákladech až 80 milionů, ČSSD 75 milionů korun. Prý je už rovněž detailně naplánováno za co se vyčleněné finance utratí. Již před koncem minulého roku si partaje zajišťovaly plochy na reklamní billboardové plochy. Právě tímto předčasným vytýčením předvolebních harmonogramů a reservováním reklamních ploch vysvětluje Václav Klaus svůj odpor k jakémukoliv přiblížení volebního termínu. "Klaus je přesvědčen, že by ODS vyhrála volby v každém z možných termínů, ale je dobře, že byl zvolen termín normální místo hledání nějakých neobvyklostí," prohlásil včera Klausův poradce Ladislav Jakl blahosklonně. Radost projevil i vyjednávající Miloš Zeman. "Jsem rád, že jsme se s panem prezidentem jako vždycky dohodli. Chci mu poděkovat za vstřícnost při jednání," prohlásil premiér. Nakonec se k celkové spokojenosti překvapivě připojila i Čtyřkoalice, která byla zprvu jednoznačně pro uspíšení voleb. "Prezident vyhlásil termín, my to respektujeme a přizpůsobíme tomu kampaň," přispěchal s hodnocením volební agent Unie svobody Patrik Nacher.

Letošní volby přijdou také s několika novinkami. K nejzásadnějším patří možnost zapojení krajanů, kteří budou moci přispět k osudu ČR tím, že jim bude umožněno účastnit se voleb prostřednictvím zastupitelských úřadů. Z dalších je třeba zmínit například to, že republika bude poprvé rozdělena na 14 volebních krajů a nebo, že agitace nemusí skončit tradičních 48 hodin před začátkem voleb. Zda nějakou inovaci přinesou i samotné volební výsledky, teď záleží na každém z nás.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | Česká republika