Volby skončily patem, pravice nemá většinu

Volby skončily patem. Levicové ČSSD a KSČM obsadí ve Sněmovně 100 křesel. Stejný počet bude mít i vítězná ODS spolu s lidovci a zelenými. Kompletní výsledky voleb včetně zahraničních okrsků potvrdily vítězství ODS s 35 procenty. Druhá ČSSD má 32 %. KSČM získala 13 %, lidovci 7 a zelení 6. K volbám letos přišlo 64,47 procenta voličů, o šest procent víc než před čtyřmi lety.

ODS podle definitivních výsledků získala rekordních 35,38 %. ČSSD volilo 32,32 % lidí. KSČM oproti minulým volbám značně oslabila a má jen 12,81 procenta. Pohoršila si také KDU-ČSL, která získala 7,22. Stranu zelených volilo 6,29 procenta lidí.

Levicové strany budou mít ve Sněmovně 100 hlasů, stejně jako ODS, KDU-ČSL a Strana zelených. Český statistický úřad tak potvrdil správnost výpočtů.

ODS si polepšila o 23 poslanců na 81, ČSSD získala k dosavadním 70 mandátům další čtyři. KSČM bude mít místo 41 jen 26 poslanců a KDU-ČSL 13 poslanců místo nynějších 21. Strana zelených bude mít ve Sněmovně šest poslanců.

Tato situace nedává nikomu šanci sestavit většinovou vládu. V úvahu by pak přicházelo sestavení úřednické vlády, která by zemi dovedla k předčasným volbám.

Patovou situaci zatím ODS neřeší

Zatím však není jisté, jak bude bezvýchodnou situaci chtít řešit vítěz voleb. Podle mluvčího ODS dnes už strana žádné prohlášení nevydá. O tom, jak budou v nastalé patové situaci postupovat, občanští demokraté jednají. "Předseda Topolánek bude zítra v Otázkách Václava Moravce, tam už nejspíš nějaké stanovisko strany zazní," řekl Jiří Sezemský.

Poslanec ODS Marek Benda připustil, že v případě patu by dočasně mohla vzniknout i velká koalice. "Na podzim by souběžně s komunálními mohly být předčasné volby, do té doby musíme najít jiné řešení, což může být i velká koalice," řekl.

Jednání se odkládají na neděli

Představitelé ČSSD se nechtěli ke vzniklé situaci vyjadřovat. Odkazovali na to, že informace poskytne Jiří Paroubek, který se ale už dříve uchýlil do soukromí. Nechtěli ani komentovat premiérův povolební projev a objasnit, jak vznikal.

Jiří Paroubek podle informací zrušil všechny rozhovory s novináři, které měl předem domluvené. Veškerá jednání se odložila na neděli.

Čas do neděle si vzaly i ostatní strany. "Zatím žádné konkrétní řešení nemáme. Budeme o patové situaci teprve jednat," řekl mluvčí lidovců Ondřej Jakob.

Zelení budou chodit ve čtyřech

Strana zelených se dohodla na tom, že na všechna povolební jednání bude chodit vždy předseda spolu se třemi místopředsedy. "Shodli jsme se, že nepodpoříme menšinovou vládu s KSČM a nebudeme vůbec jednat s ČSSD," řekla místopředsedkyně Dana Kuchtová.

Řešení patové situace podle ní není v tuto chvíli na zelených. "To nemůžeme zásadně ovlivnit. Zbývá jen jednání o velké koalici a pokud se ODS s ČSSD nedohodnou, tak nové volby," dodala.

Jaké mají komunisté plány na nejbližší dny, nechtěl předseda Vojtěch Filip upřesnit. "To řekneme zítra na tiskové konferenci v 10:30," uvedl.

"Nejsou důležité výroky ani pana premiéra, ani pana prezidenta, důležitá je vláda národní shody. Je třeba postavit mosty mezi lidmi, aby spolu mohli vůbec mluvit," dodal šéf KSČM.

Koalice by mohla někoho "přetáhnout" k sobě

Podle politologů se nabízí možnost sestavit stočlennou koalici a snažit se "přetáhnout" některého poslance z druhého tábora. "A pořád je tu možnost předčasných voleb, což je také alternativa, ale nepříliš pozitivní," uvedla politoložka Vladimíra Dvořáková.

Velkou koalici považuje při současných vztazích vedení ODS a ČSSD za velmi nepravděpodobnou politolog Petr Just. "Není vyloučeno, že se můžeme v nějaké dohledné době dočkat předčasných voleb," řekl.

Politolog Tomáš Lebeda v rozhovoru pro Českou televizi podotkl, že všechny varianty s výjimkou velké koalice by byly velmi křehké. K variantě předčasných voleb jako východisku z patové situace poznamenal, že by šlo o skutečně krajní alternativu, které navíc s přihlédnutím k tomu, jak jsou předčasné volby popsány v ústavě, není snadné dosáhnout.

iDNES, MF DNES

obsah | Česká republika