ODS se stala jasným vítězem voleb

Senátní a komunální volby již znají své vítěze. Úspěch přinesly zejména ODS, které z 27 senátních obvodů unikl pouze jeden. Zvítězila také v komunálních volbách, hlasovalo pro ni 36 % voličů. ČSSD podpořilo 17 % voličů, v počtu hlasů tak skončila na druhém místě. V počtu zastupitelů jsou na druhé příčce lidovci.

"Výsledky jsou další porážkou Jiřího Paroubka v řadě a odmítnutím jeho konfrontačního stylu, který snížil a dále snižuje koaliční potenciál jeho strany v komunálních volbách i povolebních vyjednáváních," citoval Topolánek stanovisko ODS.

ODS může získat většinu v Senátu

Strana premiéra Mirka Topolánka má tak šanci získat v horní komoře parlamentu sama ústavní většinu, pokud uspěje alespoň ve 22 obvodech. Na nadpoloviční většinu by jí stačilo vítězství v 14 soubojích. Rozhodne se příští pátek a sobotu.

Výsledky po obvodech

ČSSD bude mít ve druhém kole 11 finalistů, vždy v duelech s občanskými demokraty. Předseda ČSSD Jiří Paroubek už v obavě z dominance ODS oznámil, že chce s ostatními stranami vytvořit ve druhém kole koalici všech proti občanským demokratům. Zástupci lidovců a zelených dnes v Otázkách Václava Moravce odmítli Paroubkovu nabídku a oznámili, že s ním do koalice proti ODS nepůjdou.

ODS se střetne se zástupci KDU-ČSL v šesti obvodech, s komunistickými kandidáty ve třech a s nezávislými kandidáty ve dvou. Ve zbývajících pěti obvodech budou občanským demokratům konkurovat kandidáti US-DEU, Volby pro město (VPM), Strany pro otevřenou společnost (SOS), Strany zelených (SZ) a hnutí Zelení.

ODS, která má dosud 37 senátorů, obhajuje vítězství v deseti obvodech. Sociálních demokratů je v Senátu sedm, ztratit mohou jedno křeslo. Komunističtí senátoři jsou jen dva, žádný z nich mandát letos neobhajoval. Lidovci měli v horní komoře 14 zástupců, šestileté funkční období končí polovině z nich. Straně zelených zůstane po těchto volbách jediný senátor, do druhého kola se asi neprobojoval žádný její kandidát. Ze hry venku jsou i unionisté, kteří obhajovali šest křesel.

Prvního kola hlasování, které se konalo spolu s obecními volbami, se zúčastnilo podle sečtení hlasů ve zhruba 95 procentech okrsků téměř 42 procent oprávněných voličů. Před šesti lety využilo svého práva vybírat senátory necelých 34 procent občanů.

ODS nejlepší i v komunálních volbách

Pro kandidáty ODS hlasovalo více než 36 procent voličů. V počtu odevzdaných hlasů je mezi politickými stranami na druhém místě ČSSD, kterou podpořilo 16,6 procenta voličů, třetí příčka patří KSČM se zhruba 11 procenty. Z politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně skončila na čtvrtém místě KDU-ČSL s téměř sedmi procenty hlasů a poslední je Strana zelených, které dalo hlas asi 5,3 procenta voličů. Za ní se v celorepublikovém hodnocení umístilo SNK ED, které získalo téměř čtyři procenta hlasů. Podle průběžných výsledků přišlo hlasovat asi 46 procent voličů. Při minulých volbách se k volebním urnám dostavilo o tři procenta lidí méně.

Tradičně nejúspěšnější v zisku křesel byli nezávislí kandidáti a jejich sdružení, jimž souhrnných 16 procent hlasů vyneslo celkem 60 procent všech křesel v zastupitelstvech měst a obcí. Z politických stran je na tom nejlépe opět ODS, která získala více než 11 procent všech mandátů, a druzí jsou lidovci s osmi procenty křesel v obecních a městských zastupitelstvech. V počtu mandátů skončili na dalších příčkách mezi politickými stranami sociální demokraté a komunisté shodně se sedmi procenty mandátů.

ODS získala Prahu

Také v Praze se stala ODS nejúspěšnější stranou. Poprvé zde vyhrála volby do městského zastupitelstva s nadpoloviční většinou hlasů. Pro občanské demokraty hlasovalo 54,43 procenta voličů. ODS tak může na pražské radnici vládnout sama. Druhá ČSSD získala 15,88 procenta hlasů. Z dalších stran nejlépe uspěla KSČM se ziskem 7,93 procenta hlasů. Hranici pěti procent hlasů, která zaručuje místa v sedmdesátičlenném zastupitelstvu, překročily ještě Strana zelených se ziskem 7,8 procenta, a SND ED (5,39 procenta).

Na komunální úrovni je ODS připravena vyjednávat se všemi možnými partnery kromě KSČM. V Praze může ODS může díky zisku většiny vládnout sama. Dosavadní primátor Pavel Bém varuantu jednobarevné pražská radnice nevyloučil.

LIDOVKY.CZ

obsah | Česká republika