Malé strany se chystají napadnout regulérnost voleb

Většina neparlamentních stran, sdružených pod názvem Spolu pro demokracii, se hodlá hned po volbách obrátit na Nejvyšší soud a napadnout jejich regulérnost.

Na základě rozhodnutí některých krajských soudů totiž byla do voleb v šesti krajích připuštěna strana Akce za zrušení Senátu a proti vytunelování důchodových fondů, i když nezaplatila 15tisícový volební příspěvek. Právu to ve středu řekl mluvčí sdružení Zbyněk Horváth.

S rozpornými soudními výroky se nesmířila ani Akce za zrušení Senátu a na rozhodnutí úředních a soudních orgánů, která ji kandidaturu v ostatních krajích znemožnila, si stěžovala u Ústavního soudu. Ten však v minulých dnech z formálních důvodů už i její druhou stížnost zamítl. Strana si rovněž podala dovolání k Nejvyššímu soudu, který by o něm měl rozhodovat v průběhu příštího týdne.

Soudci připouští, že problém může nastat

Jak připustili soudci, celá věc by se nakonec mohla ukázat jako vážný problém. "Pokud by dal Nejvyšší soud stěžujícím si stranám za pravdu a rozhodl, že nebyla dodržena ustanovení volebního zákona, musely by se volby opakovat," řekl ústavní soudce Antonín Procházka. Vina za to by pak podle jeho slov spočinula na těch soudech, které rozhodly o registraci Akce za zrušení Senátu i bez zaplacení příspěvku. To, že v případě úspěchu stěžovatelů by byla platnost voleb zpochybněna, potvrdil i předseda trestního kolegia Nejvyššího soudu Stanislav Rizman, jehož senát by tyto případy rozhodoval. Ten hodnotí vzniklou situaci jako velmi nešťastnou.

"Dříve měl tuto agendu ve své kompetenci náš soud a ten vždy rozhodoval jednotně. Nemohlo dojít k tomu, že by se v jednom kraji rozhodlo tak a v jiném opačně. Zákonodárci však tyto kompetence přesunuli na krajské soudy a svým rozhodnutím tak založili podmínky pro nejednotné rozhodování. K rozporným rozhodnutím krajských soudů bude sice Nejvyšší soud přijímat stanovisko, ale to v žádném případě zpětně uvedená soudní rozhodnutí neruší," řekl Rizman Právu.

Poslanci se o regulérnost voleb nebojí

Zpochybnění platnosti voleb se ale nebojí poslanci-právníci. "Můj osobní názor je, že k pochybení v rozhodnutích soudu došlo, nicméně ne k takovému, aby mohlo zpochybnit regulérnost voleb. Je to ale obrovská výzva k sebereflexi pro českou justici," uvedl Ivan Langer (ODS). Také Zdeněk Koudelka (ČSSD) míní, že soud argumenty stěžujících si stran odmítne a volby potvrdí jako platné. Problém by podle jeho názoru mohl vzniknout jen v případě, že by strana Akce za zrušení senátu získala ve volbách více než pět procent hlasů a rozhodnutí některých krajských soudů tak mělo přímý dopad na výsledky. "Některé strany by pak mohly napadnout platnost vydaného osvědčení o mandátu poslance," řekl Koudelka.
IVANA CIHLÁŘOVÁ, FLASHNEWS

obsah | Česká republika