Vláda přežila hlasování o důvěře

Koaliční vláda Vladimíra Špidly, která ve Sněmovně disponuje křehkou většinou 101 hlasu, si může vydechnout úlevou. V pátek ráno totiž ustála opozicí vyvolané hlasování o vyslovení nedůvěry. Poslanec Josef Hojdar, který nedávno opustil klub ČSSD kvůli reformě veřejných financí, se hlasování zdržel.

Návrh ODS byl stručný: Poslanecká sněmovna vyslovuje vládě nedůvěru. Hlasování začalo krátce po deváté hodině a probíhalo jednotlivě. Jako první povstal poslanec ODS Jaroslav Zvěřina a pronesl své: Pro návrh. Pak už se hlasování rozjelo a poslanci plynule odpovídali jeden po druhém. Pouze když došlo na jméno Josef Hojdar, odpovědi předcházela krátká, ale dramatická chvilka ticha. Zdržel se, zaznělo poté do nezvykle tiché Sněmovny.

Pro svržení vlády hlasovalo z přítomných 199 zákonodárců 98 poslanců ODS a KSČM, potřebovali ale nejméně 101 hlas.

Gross věří, že projde i reforma

Místopředseda vlády Stanislav Gross je přesvědčen, že vláda vyhraje i boj o reformu, a to i poté, co Hojdar vládu nepodpořil. Připomněl, že koalice dokázala přehlasovat i veto prezidenta Václava Klause, k němuž potřebuje právě 101 hlasů.

Hojdar je podle Grosse ve "velmi složitém psychickém stavu", do kterého se dostal na základě "podivné hry, která se kolem něj odehrála". Pro vládu i pro Hojdara je prý důležité, aby se tento problém podařilo vyřešit. Hojdar se podle kuloárových informací rozhodl nepodpořit Špidlův tým proto, že nebyl spokojen s jednáním sněmovní komise pro kontrolu BIS.

Místopředseda vlády Cyril Svoboda je s výsledkem hlasování spokojen. Fakt, že se Hojdar zdržel hlasování, podle předsedy KDU-ČSL nehrál roli. Svoboda míní, že sociálnědemokratický poslanec se tím snažil neztratit tvář. Stejnou formulaci používali v kuloárech i někteří sociální demokraté, kteří soudí, že tento poslanec nemohl po týdnech kritiky vlády hlasovat pro kabinet.

ODS podle Tlustého nyní hodlá vyčkat, jak vláda uspěje v parlamentu se svou reformou. Další hlasování o nedůvěře v dohledné době iniciovat nechce. "Jsme zklamáni z toho, že jsme neuspěli, na druhou stranu ... je po dnešním hlasováním zřejmé, že se premiér Špidla nemůže spoléhat na 101 hlasů vládních poslanců," uvedl Tlustý.

NOVINKY

obsah | Česká republika