Další země pro radar Věra: Vietnam?

Američané by si měli radar Věra začít testovat již letos na podzim, pokud česká vláda licenci na vývoz udělí. Výrobce slavného radiolokátoru Věra, pardubická firma ERA, by pro svůj klíčový produkt ráda nalezla dalšího kupce.

Podle informací LN zažádala Licenční správu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) o vydání povolení na vývoz Věr do Vietnamu.

"Licenční správa MPO zahájila správní řízení ve věci žádosti o udělení licence na vývoz zařízení Věra," tlumočil vyjádření správy Karel Gröger z MPO. "Konkrétní informace neposkytujeme vzhledem k nutné ochraně konkurenceschopnosti českých podnikatelských subjektů , " dodal. Šéf firmy ERA Miroslav Sotona se k licenčními řízení nechtěl vyjádřit.

Získat licenci na vývoz do Vietnamu však podle odborníků nebude pro výrobce radaru jednoduché USA se totiž letos postavily proti vývozu do sousední Číny. Snaha vyvézt Věru do Vietnamu není ojedinělá. Obchodníkům se zatím nepodařilo kromě zmíněné Číny získat povolení k vývozu radarů do Pákistánu, Egypta či Malajsie, které o radar také projevily zájem.

Informovaný zdroj blízký řízení LN řekl, že vyvézt radary do té doby, než je odzkoušejí Američané, bude obtížné. Až když USA zjistí, co radar skutečně umí, vývoz radiolokátoru Čechům posvětí. Miroslav Sotona uvedl, že sjednání každého kontraktu je však dlouhodobou záležitostí. "Nemůžeme si jen tak teď dát čas a odpočívat," uvedl.

Američané by se měli k radaru dostat již brzy. Licenční správa již podle Grögera posuzuje žádost firmy Thomas CZ, která má radary Pentagonu dodat. Lhůta na vydání licence vyprší koncem října. Transakce by tak měla začít již letos v listopadu.

Vojenský radar Věra používá zatím jen česká a slovenská armáda. Do zahraničí se jej dosud vyvézt nepodařilo. V rámci licenčního řízení posuzují obchod klíčová ministerstva.

TEREZA ZAVADILOVÁ

obsah | Česká republika