Američané chtějí koupit český radiolokátor

Ostře sledované české radiolokátory typu Věra se možná místo do Číny dostanou do Spojených států. Podle informací LN totiž zástupce amerického ministerstva obrany dojednal s tuzemskou zbrojařskou firmou Thomas CZ dodávku radarů pro "účely armády". Kontrakt v řádu stamilionů korun, na který ještě nebyla vládou udělena licence, by se měl realizovat během tohoto roku. Radar Věra umí zaměřit i neviditelné letouny, které jiné obdobné přístroje neodhalí.

Dodávka stanic vojenských radarů typu Věra zřejmě nepůjde do Číny, jak bylo původně v plánu, ale do Spojených států. Zástupce amerického ministerstva obrany v uplynulých týdnech dojednal s tuzemskou zbrojařskou firmou Thomas CZ dodávku Věr pro potřeby ministerstva. Dodávka v řádu stamilionů korun by se mohla uskutečnit ještě během letoška. Informaci LN potvrdil důvěryhodný zdroj.

Nejen kompenzace

Radiolokátory Věra vyrábí pardubická firma ERA. Šéf firmy Miroslav Sotona informaci o chystané dodávce radarů do Spojených států nepotvrdil ani nevyvrátil, stejně jako šéf firmy Thomas CZ Jiří Tomeš. Na kontrakt dosud vláda nevydala vývozní licence. "Američané chtějí částečně nahradit dodávky Věr do Číny, se kterými nesouhlasili. Navíc chtějí na radarech zkoušet vlastní techniku, aby věděli, co to umí," uvedl zdroj.

Pardubická společnost ERA měla radiolokátory původně vyvézt do Číny. Vláda jí nejdříve na kontrakt v hodnotě zhruba 1,5 miliardy korun vývozní licenci udělila, nyní od ní zřejmě ustupuje. Vývozní licence však dosud nebyla ještě oficiálně zrušena.

Protesty doma i za hranicemi

Licenci na dodávku šesti radiostanic pro čínskou armádu získala firma Omnipol. Proti dodávkám radarů do Číny měli protestovat právě zástupci USA, dále se proti ní ohrazovaly například i tuzemské politické strany jako US-DEU či Strana zelených.

Podle informací z tisku měl dokonce ministr zahraničí USA Colin Powell napsat odmítavý dopis tuzemskému protějšku Cyrilu Svobodovi.

Radiolokátor Věra, který je nástupcem někdejšího radaru Tamara, má dosah 450 kilometrů a může sledovat až několik desítek zdrojů elektromagnetického záření, například lodí či letadel, současně. Radary podobného typu se používají i pro civilní účely, například pro řízení letového provozu. Radar Věra prý umí zaměřit i takové zdroje, například "neviditelné letouny", které jiné obdobné přístroje nedetekují.

Odpůrci dodávek radiolokátorů do Číny argumentovali tím, že tato země stále nemá demokratický režim, a navíc spolupracuje s některými představiteli vojenských diktatur okolních států.

TEREZA ZAVADILOVÁ, LIDOVKY

obsah | Česká republika