Český objev: vakcína proti zánětu středního ucha

Projde-li nový objev českých vědců úspěšně závěrečnými testy, přestane mnohé děti sužovat nepříjemné onemocnění. Vědci z Univerzity obrany v Hradci Králové totiž vyvinuli novou očkovací látku omezující riziko onemocnění zánětem středního ucha. Informoval o tom britský.

Čeští vědci zjistili, že u dětí naočkovaných touto látkou v prvních šesti měsících života se snížil počet případů onemocnění zánětem až o 30 procent.

Zánět středního ucha se projevuje horečkou, bolestí a někdy také nemocní špatně slyší. Nemoc často přichází po nachlazení, především u malých dětí. Léčí se antibiotiky. Vedoucí výzkumu Roman Prymula se svým týmem testoval vakcínu u 4700 dětí ve věku od tří do patnácti měsíců.

Testované děti dostaly buď tři dávky očkovací látky a poté takzvané posilující očkování, nebo vakcínu proti žloutence typu A. Skupina dětí, která byla očkována proti žloutence, sloužila vědcům jako kontrolní skupina.

"Výzkum ukázal statisticky podstatný a klinicky významný pokles případů výskytu akutního zánětu středního ucha," uvedl Prymula.

Zatímco ve skupině očkované proti žloutence typu A onemocnělo zánětem středního ucha 499 dětí, u druhé skupiny to bylo pouze 333 případů.

Pokud projde závěrečnou fází testů, měla by se prodávat pod označením Streptorix. Podle šéfa Americké akademie pediatrů Allana Lieberthala jsou výsledky studie nadějné, ale stále předčasné. Lieberthal zůstává opatrný hlavně kvůli kvůli rozdílným kritériím, která čeští a američtí vědci používají při určování, zda jde o zánět středního ucha, či ne. Vědci se například liší v názoru na to, zda jde o nemoc samou nebo její předchozí stádium, takzvané "zalepení ucha". V této fázi se ve středním uchu hromadí kapalina, ucho se však obvykle samo očistí a nejsou potřeba antibiotika.

"Pokud se to bude opakovat i v dalších studiích a vakcína bude bezpečná, znamenalo by to, že vakcína sníží infekci těmito bakteriemi," citoval Lieberthala prestižní časopis Lancet.

ČTK

obsah | Česká republika