Vakcína proti ptačí chřipce by se mohla vyrábět v ČR

Americká farmaceutická společnost Baxter vyvinula vakcínu proti viru ptačí chřipky H5N1. Potvrdili to hlavní hygienik ČR Michael Vít a významný rakouský virolog Christian Kunz. Baxter ale odmítá poskytnout o vakcíně jakékoliv informace. Očkovací látka by se mohla vyrábět v České republice.

Očkovací látku vyvinuli vědci z laboratoří v Rakousku. "Ještě není licencovaná, ale brzy už bude. Je to kandidátská vakcína na virus H5N1," řekl Kunz. Podle Víta chce Baxter v nejbližší době zahájit klinické testy. Očkovací látku by mohla firma Baxter vyrábět v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy.

"V případě, že opravdu by tady bylo H5N1 u zvířat a že by tady byl nějaký úzký kolektiv, který bychom potřebovali chránit, tak je samozřejmé, že bychom se obraceli na firmu Baxter," uvedl Vít. Vakcína musí projít sérií testů. Pokud by ale vypukla pandemie, obecně platí, že lze dobu testování zkrátit.

V médiích se o Baxteru také spekuluje v souvislosti s chystaným výběrovým řízením ministerstva zdravotnictví na dodavatele vakcín v rámci pandemického plánu. Ministerstvo už termín pro vyhlášení řízení dvakrát posunulo, podle Víta by ho ale mělo vypsat do měsíce.

NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika