Václavák bude v novém

Architektonickou soutěž na budoucí podobu Václavského náměstí v Praze vyhrál návrh ateliéru Cigler Marani Architects. Odborná porota vyzdvihla na studii to, že vychází z historie náměstí, je přitom současná a velmi citlivá.

Porota o vítězství ateliéru Cigler Marani rozhodla jednomyslně, řekl její předseda Filip Dvořák. Návrh přidává na náměstí druhé řady stromořadí, přitom prostředek plochy zůstává volný pro pěší promenádu, nebo tramvajovou trať. Rozšiřují se chodníky, parkující automobily by podle návrhu z náměstí zmizely. Studie také omezuje počet stánků.

Prostoru nepřestává dominovat socha svatého Václava a budova Národního muzea. Studie ateliéru Cigler Marani podle historika architektury a člena poroty Zdeňka Lukeše zaujala velkou úctou k prostoru. "Bylo jasné, že architekti si pečlivě prostudovali celou historii náměstí," řekl Lukeš. Osobně se mu líbilo, že neřešil detaily, například jak má vypadat lavička nebo telefonní budka, ale zaměřil se komplexně na celý prostor.

Návrh ateliéru Cigler Marani Architects zvítězil v konkurenci 29 studií, z nich do finále postoupily čtyři. Porotci uváděli, že všechny byly na úrovni. Kvalitu vítězného návrhu, jehož autoři získají milion korun, vyzdvihli tím, že neudělili druhé místo.

Lanovka na Václaváku nebude

Třetí v pořadí a odměny 250.000 korun skončily tři návrhy. Porota dále udělila šest odměn po 40.000 korunách. Lukeš hned po vyhlášení vítěze architektu Jakubu Ciglerovi telefonoval; byl prý v šoku a ptal se, co má dělat. Lukeš mu řekl, že má slavit. Úpravy spodní části náměstí by se mohly podle primátorova náměstka Jana Bürgermeistra uskutečnit za tři až čtyři roky.

Podílet by se na nich mohli soukromí investoři. Změna vzhledu horní části náměstí závisí na převedení severojižní magistrály za muzeum a výstavbě podzemních garáží.

Náměstek připomněl, že zrušení silnice před budovou muzea musí předcházet zprovoznění vnějšího a vnitřního obchvatu na severozápadě města. Znamená to, že úpravy plochy by mohly v nejlepším případě začít za pět až šest let, potrvají asi rok.

Náklady na změnu vzhledu náměstí se odhadují na 100 až 200 milionů korun, převedení magistrály na 450 milionů korun. Podzemní garáže by měl stavět soukromý investor. Centrum Prahy se tak stane zhruba na rok velkým staveništěm. "Myslím, že to za to stojí," podotkl Bürgermeister.

Mezi soutěžními návrhy byly i některé kuriozity. Patří k nim záměr zavést na náměstí lanovku, nebo koňku pro turisty. Jedna ze studií posouvala sochu svatého Václava blíže k budově muzea. Objevily se i studie, které z náměstí činily parkoviště.

ČTK

obsah | Česká republika