Summit o budúcnosti Visegrádu v EÚ v Prahe

O podobe Visegrádskej štvorky (V4) po vstupe jej členov do Európskej únie (EÚ) budú v pondelok v Prahe hovoriť predsedovia vlád Slovenska, Česka, Poľska a za maďarského premiéra minister pre integráciu. Zhodujú sa, že by mala pokračovať ako pragmatické regionálne zoskupenie. Nový obsah má definovať deklarácia, pripravovaná Českom ako predsedajúcou krajinou.

Summit V4 bude hovoriť o obnovení medzivládnej konferencie o ústavnej zmluve EÚ a jej prioritách. Dôležitou témou bude finančná perspektíva únie na roky 2007 až 2013 a pravidlá tvorby rozpočtu. Predstavitelia vlád tiež prediskutujú obsadzovanie postov v EÚ a postoj k lisabonskej stratégii, ktorou chce únia zvýšiť konkurencieschopnosť. Premiéri budú svoje názory tlmočiť partnerom z Beneluxu 24. marca pred summitom EÚ v Bruseli.

Po tom, ako Maďarsko rozhodlo o recipročných opatreniach na trhu práce pre súčasných členov únie možno očakávať, že na zámku v pražských Kolodějích sa bude hovoriť aj o postupe ostatných vlád V4. Protiopatreniami sa vyhrážalo aj Česko. Slovensko cez premiéra Dzurindu a šéfa diplomacie Kukana vyhlásilo, že ich nechystá. Ako sa zachová, bude jasné, až keď kabinet prerokuje návrh ministra práce Kaníka. Ten protiopatrenia podporuje.

(r)

obsah | Česká republika