V4 zůstává spolu kvůli penězům

Když si premiér Vladimír Špidla včera vyměnil s kolegy z Polska, Maďarska a Slovenska v Kroměříži čísla mobilních telefonů, bylo to víc než symbolické završení setkání zemí takzvané visegrádské čtyřky. Bylo to potvrzení, že toto středoevropské regionální uskupení bude fungovat dál. Přitom ještě loni se zdálo, že vstupem těchto zemí do Evropské unie ztrácí čtyřka smysl.

Včera však premiéři v deklaraci oznámili, proč má Visegrád pokračovat. Chtějí víc táhnout za jeden provaz, a to i v případě kontroverzního návrhu evropské ústavy, která se bude dojednávat v červnu v Dublinu. Ta zatím středoevropské země spíš rozdělovala. Poláci a Maďaři měli jiné představy a očekávali, že Češi a Slováci je automaticky podpoří. To se nestalo.

"Postupujeme do finále diskuse o evropské ústavě individuálně i společně, ale to, co máme společné, se zvětšuje. Náš hlavní zájem je, aby se ústava dohodla a mohla být ratifikována v jednotlivých zemích," uvedl slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Čtveřice zemí, které jsou v unii teprve pár dní, chce také společně více tlačit Brusel k tomu, aby se příliš nezmenšovaly fondy, z nichž nové země mohou financovat silnice či ekologické projekty.

"Teď potřebujeme víc dohnat ekonomické rozdíly než se pouštět do společných vesmírných projektů," poznamenal jeden z diplomatů. Visegrád by také chtěl hrát výraznější roli v navazování vztahů EU s Ukrajinou, Běloruskem, Moldavskem či Srbskem, a to proto, že Středoevropané mají s tímto regionem více zkušeností než západoevropské země.

JOHANNA GROHOVÁ, MF DNES

obsah | Česká republika