Český výbor pro UNICEF shání peníze pro irácké děťi

Český výbor pro UNICEF shromažďuje peníze, jež mohou zachránit životy milionům iráckých žen a dětí. "Půjde o nejtěžší humanitární operaci za posledních padesát let. Jen v prvních měsících potřebujeme na pokrytí nezbytných nákladů téměř 166 milionů dolarů (asi 4,98 mld Kč)," uvedla v úterý ředitelka české pobočky organizace Pavla Gomba.

Situace v Iráku je podle ředitelky po dvanácti letech ekonomických sankcí uplatňovaných vůči režimu Saddáma Husajna kritická a válka přinese jen prohloubení podvýživy obyvatel, krom toho ale také "vyvolá epidemie a vážně poškodí vodní zdroje". UNICEF přijímá jakékoli finační dary. "Pomůže nám i 150 korun, za něž v Iráku přežije jeden měsíc dítě neschopné přijímat pevnou stravu," řekla Gomba s tím, že už dnes je jisté, že "děti budou vinou války umírat".

UNICEF za vybrané prostředky nakoupí nejen jídlo a pitnou vodu, bude rovněž financovat výstavbu uprchlických táborů, očkování, nákup léky, nebo zřizování domovů pro válečné sirotky.

Chceme vrátit malé Iráčany do škol, tvrdí UNICEF

Organizace chce také co nejdříve vrátit malé Iráčany do škol. "Vzdělání sice mnoho lidí neocení, ale z hlediska dětí jde o nejdůležitější investici. Současná situace jim přináší velmi vážné trauma. Tím, že nesedí v lavicích a neučí se, velmi dobře chápou výjimečnost nynější situace a ohrožení vlastních životů," konstatovala Gomba.

Podle ní je v Iráku nyní jen 160 pracovníků organizace, 60 z nich je přitom přímo v Bagdádu. "Všichni naši zahraniční pracovníci museli zemi před vypuknutím konfliktu opustit. Zůstali jen Iráčané, s nimiž nemáme už několik dní spojení. Nechceme ohrozit jejich bezpečnost. Saddám nemá zájem ukazovat světu, že mu někdo pomáhá," uvedla Gomba s tím, že se nyní snaží dohodnou na tzv. dnech klidu zbraní. Podobné praktiky se osvědčily například v Africe. Během několika hodin převezou pracovníci humanitárních organizací vše potřebné k postiženým a nemusí se bát "zbloudilé" vojenské kulky.

UNICEF je financován ze dvou zdrojů - z příspěvků vlád a drobných finančních darů. ČR ročně organizaci věnuje 5 milionů korun. Vyslání polní nemocnice do Iráku a provoz protichemické jednotky v Kuvajtu však stát vyjde na částku výrazně přesahující půl miliardy Kč. "I zlomek těchto prostředků by zachránil životy desítkám tisíc dětí. Čeští lékaři budou přímo na místě potřebovat tlumočníky, naši zaměstnanci jsou ale z velké části rodilí Iráčané a ví, kde přesně pomoci. Čeští lékaři ošetří zlomenou nohu, ale nezajistí potřebnou prevenci do budoucnosti," povzdechla si ředitelka s tím, že nebude vyslání českého zdravotního personálu a chemiků hodnotit, protože "UNICEF je apolitická organizace".

Číslo konta UNICEF: 22 000 22/300, variabilní symbol jen pro Irák 100

LENKA HLOUŠKOVÁ

obsah | Česká republika