Pacient operací ztratil 14 dioptrií

Lidé s těžkými očními vadami mají novou naději vidět. Lékaři nemocnice v Sokolově jako první v Česku použili novou převratnou metodu operace oční rohovky.

Třicetiletému pacientovi z Německa voperovali do oka speciální měkkou čočku, která okamžitě radikálně zlepšila jeho zrak.

Pacient z Frankfurtu nad Mohanem přijel do Sokolova se silnými brýlemi o 14 dioptriích a krátce po zákroku odcházel z nemocnice s perfektně vidícím okem a ještě mohl řídit své auto.

Uměla čočka

"Nová refrakční metoda spočívá v tom, že se do zaříznuté rohovky vsune umělá měkká čočka," popsal zákrok primář očního oddělení Nemocnice Sokolov Pavel Studený.

Na rozdíl od laserových operací, které se v podobných případech používají, má použití měkké čočky Artisan podle lékařů řadu výhod. Zatímco laserové obroušení oční rohovky je trvalé a může mít vedlejší účinky, silikonový implantát, který se do oka vsune, je možné kdykoli vyjmout a případně aplikovat nový, silnější. Umělá čočka dokáže úspěšně vyřešit i větší vady.

Pojišťovny zákrok neproplácejí

V Česku jsou zatím jen tři pracoviště, která mají od výrobce certifikát tuto čočku používat. Nová čočka stojí okolo 20 tisíc korun, samotná operace tři až čtyři tisíce. Zákrok je zatím považován za nadstandardní, a tak ho zdravotní pojišťovny neproplácejí.

I pacient z Německa si operaci zaplatil ze svého. Do Sokolova přijel prý proto, že v okolí svého bydliště nenašel oční kliniku, která by podobný zákrok dělala. V takovém případě si bude moci zaplacené peníze podle pravidel Evropské unie zpětně nárokovat na své zdravotní pojišťovně.

ČTK

obsah | Česká republika