Tvrdík zůstává, i když peněz dostane ještě míň

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík stáhl svou demisi, kterou zaslal ve čtvrtek premiérovi. V pátek Tvrdík přislíbil do tří měsíců přepracovat reformu ozbrojených sil, a to s omezenými financemi. S premiérem Vladimírem Špidlou se dohodl, že armáda dostane v přístích 5 letech 1,9 % HPD.

Právě peníze, přesněji jejich nedostatek, přitom vedly Tvrdíka k podání demise. Původní příslib, se kterým začal připravovat reformu, totiž zněl na roční příspěvek ve výši 2,2 procenta HPD. Reforma veřejných financí však "zkrouhla" peníze pro armádu na 2,05 procenta a s tím Tvrdík nesouhlasil.

Na páteční schůzce se však s premiérem dohodl, a to i za předpokladu, že dostane z rozpočtu ještě méně financí - v příštích 5 letech to bude pouze 1,9 procenta HDP. Tvrdík zároveň oznámil, že v nejbližších hodinách se hodlá vzdát svého poslaneckého mandátu.

Špidla je rád

"Pro mne je to věc, která bude vyžadovat plnou koncentraci a plné úsilí a já nemůžu drobit své úsilí v těch kritických chvílích na více míst," řekl Tvrdík. Úkol ministra při definici nové podoby armády v nových ekonomických podmínkách je pro něj prioritou. "Budu se snažit této zemi sloužit, co nejlépe to půjde na postu ministra obrany," dodal.

Špidla podotkl, že základní věcí je reforma veřejných financí. "Konstatuji, a nikdy jsem o tom nepochyboval, že ministerstvo obrany se včlenilo do tohoto konceptu. Zadání je jasné," poznamenal. Je prý rád, že k tomuto rozhodnutí dospěli. "Nevidím žádné důvody pro to, aby pan ministr Tvrdík dále nepůsobil ve vládě," dodal. Novinky

NOVINKY

obsah | Česká republika