Umístění náhradního kloubu určil počítač

Kyčelní kloub s pomocí počítačové navigace poprvé implantovali v Česku ve čtvrtek lékaři brněnské Úrazové nemocnice. Moderní technologie německé firmy B Braun Aesculap umožňuje maximální přesnost umístění všech součástí implantátu.

Pro pacienta to znamená méně pooperačních komplikací, větší možnost pohybu a prodloužení životnosti tak důležité součásti těla.

První byla žena

"Operace ženy zralého věku trvala hodinu a čtvrt, proběhla bez komplikací," oznámil ředitel nemocnice Miloš Janeček, jenž operoval ještě s primářem ortopedického oddělení Tomášem Pinkem a dalším chirurgem Jiřím Stoklasou.

Podle Janečka se před lety začínalo s počítačovou navigací jen kyčelní kloubní jamky, pak se přidala navigace dříku (část nového kloubu zapouštěná do kosti) a nová technika umožňuje komplexní navigaci, tedy dokonalé umístění kloubního implantátu s přesností okem nepostřehnutelnou.

Při operaci chirurgové na monitoru sledují optimální rozsah pohybu kloubu a na základě získaných dat jej co nejpřesněji uloží. "Důležité je, aby kloub v krajních polohách nenarážel na okraj kloubní jamky," ukazuje Janeček na rentgenovém snímku.

Lékaři používají buď nejdražší kombinaci, totiž keramickou kloubní hlavici a kloubní jamku ze stejného materiálu, nebo kombinace s polypropylenem či kovem.

Budoucnost v biochemii

"Na spojení keramiky s keramikou nejsou patrné změny ani po dvaceti letech," tvrdíš Janeček. Budoucnost nejen této oblasti medicíny nevidí v mechanické léčbě, nýbrž v biochemii.

Právu ředitel Úrazové nemocnice sdělil, že nejčastěji se u nich operují poúrazové stavy převážně lidí aktivního věku, ale mezi pacienty-čekateli na endoprotézu přibývá také dříve narozených s artrózou v důsledku stárnutí populace. Senioři chtějí žít aktivním životem.

V brněnské Úrazové nemocnici operují ročně na 200 kyčelních kloubů. V celé republice je těchto operací na tisíce. Počítačovou navigací se implantují rovněž kolenní klouby. Tato nejmodernější metoda se však využívá zatím pouze na třech pracovištích v Česku, je hrazena Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

JAN TROJAN

obsah | Česká republika