Topolánková potvrdila kandidaturu v Ostravě

Pavla Topolánková potvrdila rozhodnutí kandidovat v senátních volbách za stranu Politika 21, kterou založila Jana Bobošíková. Krok manželky předsedy ODS pobouřil jeho straníky v Ostravě. Bojí se, že jim Topolánková odláká část pravicových voličů.

Topolánková doufá, že její krok naruší "zažité společenské klišé, kdy se od ženy politika nečeká aktivní vstup do politického života". Rozhodnutí kandidovat v ní prý zrálo roky, a nejde tedy o emotivní krok. "Vzhledem k tomu, že jsem ze strany ODS nabídku nedostala, rozhodla jsem se kandidovat na platformě Politiky 21.

Programové teze '21' jsou zcela v souladu s mým pravicovým smýšlením, navíc budu kandidovat za 'můj' volební obvod Ostrava - město, kde se vždy budu cítit doma," uvedla v prohlášení, které poskytl Karel Škácha z kanceláře europoslankyně Bobošíkové.

Topolánková ocenila, že nebude vázána stranickou disciplínou. "Nikdy jsem nebyla členkou žádné politické strany," dodala. V Senátu by chtěla mimo jiné "bojovat za to, aby i ostravský region byl krajem, kde mohu mít práci, kde moje děti dostanou kvalitní vzdělání a kde mohu aktivně stárnout".

ODS na Ostravsku je v šoku

Kandidatura Topolánkové některé občanské demokraty zaskočila. Ostravská ODS je podle Práva pobouřena. ODS má podle informací deníku strach, aby Topolánková nepřetáhla část pravicové voličské základny. O senátní křeslo bude v Ostravě mimo jiné bojovat se senátorem ODS Milanem Balabánem. Jeho štáb nyní musí měnit volební strategii.

"Že žena předsedy politické strany kandiduje za jinou politickou stranu, je nestandard mezi nestandardy. Strašně nerad bych se časem dozvěděl, že je to výsledek rodinných neshod," řekl předseda ostravského klubu zastupitelů a kandidát na primátora města Lukáš Ženatý (ODS). "Je to soupeř, kterého je nutné brát vážně," uvedl Balabán. Média spekulují o krizi manželství Topolánkových a také o vztahu mezi předsedou ODS Topolánka a novou místopředsedkyní sněmovny za ODS Lucií Talmanovou. Talmanová sama svůj vztah s Topolánkem v dnešní Mladé Frontě Dnes nazvala jako přátelský.

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika