ODS radí Topolánkovi, aby nabídku přijal

Předseda ODS Mirek Topolánek zřejmě přijme nabídku prezidenta Klause na sestavování vlády. Stranické grémium bylo jednomyslně pro, návrh musí podpořit ještě výkonná rada.

Prezident Václav Klaus v pondělí nečekaně oznámil, že je připraven jmenovat premiérem znovu Topolánka. Netrvá už přitom na tom, aby měl nový kabinet v parlamentu většinu. Podle politologů tak chce prezident zřejmě urychlit cestu k předčasným volbám.

Klaus svůj krok zdůvodnil tím, že politické strany nejsou schopny dospět k dohodě. Za hlavního viníka označil ČSSD a jejího předsedu Jiřího Paroubka, kteří v pátek odmítli účast v takzvané duhové koalici. Paroubek ale jakoukoli vinu popřel a prohlásil, že chce jednat s ODS i za cenu personálních a programových ústupků.

Na stabilní vládu čeká země už pět měsíců, jež uplynuly od sněmovních voleb. Topolánek je nyní v pozici odstupujícího premiéra menšinového kabinetu ODS, který nedostal ve sněmovně důvěru. Ve chvíli, kdy Klaus Topolánka nebo kohokoli jiného jmenuje premiérem, odstartuje druhý pokus o sestavení vlády.

Ústava po volbách počítá celkem se třemi a předpokládá také, že pokud se nezdaří ani ten třetí, může prezident rozpustit sněmovnu. Volby se pak musí konat do šedesáti dnů od rozpuštění dolní komory.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika