V Praze se sejdou zastánci Tibetu v čele s Dalajlámou

Česká republika se od neděle stane poprvé dějištěm velké mezinárodní akce na podporu Tibetu. Pod záštitou předsedy a místopředsedy Senátu Petra Pitharta a Jana Rumla se v Praze uskuteční 4. mezinárodní konference Skupin na podporu Tibetu, jíž se zúčastní zástupci 250 těchto skupin z celého světa.

Ruml se vyhnul přímé odpovědi na dotaz, zda nečeká v souvislosti s konáním konference protest čínské strany. Řekl pouze, že jde o nevládní organizace a Senát je rovněž nevládní institucí, která se již léta zabývá lidskými právy. "Již v roce 1998 Senát vyzval k dodržování lidských práv v Číně a Tibetu," dodal místopředseda Senátu. Upřesnil, že víza pro účastníky konference byla zajištěna díky ministerstvu zahraničí a bezpečnost jejích účastníků zajistí ministerstvo vnitra.

Přijede i Dalajláma

Konference, jež bude jednou z doprovodných akcí letošního ročníku mezinárodního projektu Fórum 2000, se zúčastní mj. nejvyšší duchovní představitel Tibetu Dalajláma a bývalý český prezident Václav Havel. Předchozí tři konference pořádané nadací Friedricha Naumanna se konaly v Německu. V ČR manifestovala svou podporu Tibetu jednotlivá města, která 10. března, v den výročí neúspěšného protičínského povstání Tibeťanů ve Lhase vyvěšovala na svých radnicích tibetskou modročervenou vlajku se zlatým sluncem.

Tradiční konference Forum 2000 se letos uskuteční pod názvem Mosty přes globální propasti. Účastníci budou jednat o mezinárodním obchodu, odpovědnosti nadnárodních korporací, zadluženosti chudých zemí a globálních veřejných statcích. Nejvýznačnějším hostem fóra, u jehož zrodu v roce 1997 stál exprezident Václav Havel, má být bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová.

Naváže konference o NATO

Na Fórum 2000, jež se uskuteční ve dnech 15. až 17. října, naváže třídenní konference pod názvem NATO a širší Střední Východ. Jak řekl její spolupořadatel exsenátor Michael Žantovský, myšlenka konference vychází z nutnosti udržení vazby mezi Evropou a USA. NATO se musí zabývat i jinými oblastmi, přičemž jednou z nich by mohla být oblast Blízkého a Středního Východu, odkud přichází většina současných rizik euroatlantické civilizace.


Dalajláma: Svět potřebuje více Havlů

Tibetský duchovní vůdce dnes dal bývalého českého prezidenta za vzor veřejnosti jako člověka, který by měl ovlivňovat současné světové dění. Dalajláma navrhl, aby známé osobnosti typu Václava Havla spojovaly síly při řešení krizí, jako byla ta irácká.

V rozhovoru pro pařížský deník Metro řekl, že společné úsilí takových osobností by bylo při prosazování míru mnohem účinnější než snaha jednotlivce, jako je on sám.

Dalajláma, který je nyní na návštěvě ve Francii, řekl, že v tomto smyslu psal Havlovi a že s ním o tom chce mluvit v příštích dnech v Praze. Chce mu navrhnout, "aby tito míroví vůdcové byli aktivnější, když hrozí vypuknutí nějaké násilné krize. Možná je to cesta k řešení problémů." Za další osobnost, která by se podle něho k takovým mírovým misím hodila, označil jihoafrického arcibiskupa Desmonda Tutua.

"Sám toho, pokud jde o velké světové problémy, nemohu mnoho udělat," řekl dalajláma. Poznamenal rovněž, že jeho možnosti zasahovat do světových krizí omezuje často vyjadřovaná nelibost Číny nad jeho činností. "Reprezentuji Tibeťany, a vyvoláváním hněvu Pekingu bych spíš uškodil těm, kterým chci pomoci," řekl v rozhovoru pro Metro.

Na pozdější tiskové konferenci ale uvedl, že chce pokračovat v kontaktech s Čínou, i když zatím nevedly k žádnému zlepšení osudu Tibeťanů. Potvrdil, že už nechce samostatnost Tibetu, ale jeho "opravdovou autonomii".

Dalajláma uprchl z Tibetu v roce 1959, kdy bylo potlačeno tamní protičínské povstání. Žije v exilu v Indii. Kontakty s Pekingem byly formálně navázány loni, kdy Čínu poprvé navštívili jeho zástupci. Jak dnes ale řekl, předcházelo tomu několik let kontaktů neformálních. V Paříži je tibetský vůdce na soukromé návštěvě. V sobotu si jeho přednášku o buddhismu vyslechlo 12.000 lidí.

JAN HORÁK

obsah | Česká republika