Rozvědka dostala zprávu, že Česku hrozí teroristický útok

Civilní i vojenská rozvědka dostaly od spojenců varování, že afghánští teroristé pravděpodobně chystají teroristické útoky v Česku, Německu, Francii a v Británii. Informace dorazily zhruba před týdnem. Policie a armáda již obdržely pokyny, jak na hrozbu reagovat. To, že zprávy o možném útoku pětičlenných skupin teroristů s padělanými pákistánskými pasy skutečně existují, potvrdil ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace František Bublan i šéf armádní rozvědky Josef Prokš.

"Ty informace jsou o něco silnější než varování, která jsme obdrželi dříve. Mohou být potvrzené z několika zdrojů, nebo dokonce přímo z centra, které útoky plánuje," dodal Bublan. Hovoří se o tom, že teroristé mohou být napojeni na teroristickou síť Al-Kajda. O jaký typ útoku může jít? Bublan s Prokšem reagují zdrženlivě. "Máme o tom představu, ale vytrubovat do světa ji z bezpečnostních důvodů nemůžeme," řekl Prokš. Zdroj z jedné z rozvědek však naznačil, že může jít o destrukci mostů, obdobu autobusových útoků v Izraeli či o použití chemických či biologických zbraní.

Zprávu o hrozících útocích přineslo sobotní vydání německého listu Bild s odvoláním na tamní zpravodajskou službu BND a kriminální centrálu BKA. Právě Bild varoval před dvěma desítkami teroristů, kteří se v menších skupinách chystají do některých evropských zemí. Podle všeho jde o stoupence paštunského válečníka Gulbuddína Hekmatjára, jehož BND řadí k "nejstrašnějším islámským řezníkům". Nevylučuje se přitom jeho spojení s teroristickým vůdcem Usámou bin Ládinem. Proti tomu však stojí to, že Hekmatjár je bývalý afghánský premiér a před Talibanem prchnul do Íránu. A zatím žádné zprávy nesvědčí o tom, že by se po pádu Talibanu spojil s Ládinem. Gulbuddín Hekmatjár byl v osmdesátých letech velkým spojencem USA - v době, kdy bojoval proti sovětské okupaci Afghánistánu.

České rozvědky nyní s těmito informacemi intenzivně pracují: doplňují je, konzultují nové poznatky se spojenci a předávají potřebné pokyny policii a armádě tak, aby mohly na hrozbu teroristického útoku reagovat. Speciální pracoviště armády v Těchoníně se podle těchto informací pečlivě připravuje na likvidaci následků případného použití zbraní hromadného ničení v Česku. Šéf armádní rozvědky Josef Prokš tuto zprávu jen s velkým váháním potvrdil. V Těchoníně se za několik set milionů korun dokončuje mimo jiné nemocnice pro lidi zasažené zejména biologickými zbraněmi. Například černými neštovicemi, snětí slezinnou či morem.

"Pokud hrozí, že teroristé se k podobným zbraním uchýlí, tak nelze podceňovat ani detaily," řekl Prokš. Jeho rozvědka je asi už týden v pohotovosti, což znamená, že stálou službu posílili až do odvolání další zpravodajci s analytiky. Jejich počet odmítl Prokš uvést. Rovněž policejní protiteroristická jednotka URNA či pohraniční a cizinecká policie obdržela od českých zahraničních rozvědek informace o plánech teroristů vypravit se do Česka. Ředitel civilní rozvědky František Bublan bere riziko teroristického útoku vážně.

"Viděl bych to tak půl na půl. To riziko je opravdu silnější než dřívější podobné zprávy," míní Bublan. Zároveň zdůrazňuje, že není třeba propadat panice. "Opravdu velmi tvrdě pracujeme na tom, abychom útokům předešli," říká. Jak například? Cizinecká policie má třeba čísla pasů podezřelých lidí. Přehled má však také o falzifikátech dokumentů, které mají teroristé v záloze. V pohotovosti je i pohraniční policie - to pro případ, že by se teroristé pokusili nelegálně přejít české hranice.

JAN GAZDÍK

obsah | Česká republika