Česko by mohlo v boji s TBC pomoci okolním zemím

Česká republika zvládá boj s tuberkulózou a mohla by v tomto boji pomoci okolním zemím, kde je situace horší. Odtud by se totiž nemoc mohla do země znovu dostat, zvláště když po vstupu země do EU bude pohyb obyvatelstva po Evropě mnohem větší.

Po pondělním setkání s ministrem zdravotnictví Jozefem Kubinyim to řekl generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) I Čong-uk, který přicestoval na dvoudenní návštěvu Prahy.

"Česká republika je v oblasti kontroly tuberkulózy velice dobrá; výskyt je vysoký jen u některých skupin obyvatelstva," konstatoval generální ředitel, jehož jméno je spojováno s programy proti tuberkulóze a s prosazováním preventivního očkování dětí.

V Česku navštívil národní jednotku dohledu nad TBC, zajímal ho program vyhledávání TBC u bezdomovců. Vedoucí národní jednotky Luděk Trnka řekl, že Česko patří do skupiny zemí s nejmenším výskytem TBC. Dlouhodobě případů ubývá. "Loni bylo v Česku hlášeno 936 případů tuberkulózy dýchacího ústrojí a 145 případů jiných orgánů," upřesnil.

Snímkovací autobus

Experta WHO informoval o situaci ve výskytu TBC v Česku a seznámil ho s výsledky pilotní studie vyhledávání TBC mezi bezdomovci. I Čong-uk si prohlédl také snímkovací autobus, který jezdí za bezdomovci. Za dva roky tak bylo ze 3000 pražských bezdomovců vyšetřeno 2500. K nemocničnímu léčení bylo přijato 45, z nich polovina měla velmi nakažlivou formu nemoci. Vyhledávání TBC u bezdomovců se vedle Prahy provádí v Ústí nad Labem a připravuje se v Plzni a Karlových Varech.

Generální ředitel WHO převzal rovněž výsledky studie, v níž bylo vyšetřeno na TBC téměř 2500 zdravotníků z několika českých nemocnic. Výsledky Trnky potvrdily, že v Česku nejsou nepoznané zdroje, tedy pacienti, kteří by chodili do zdravotnických zařízení a zdravotníky infikovali. I když je na tom Česko poměrně dobře, nemělo by podle generálního ředitele WHO v ostražitosti vůči TBC ustávat. "Důsledný dozor je nutný, přispět by k němu mělo i nové středisko pro kontrolu infekčních nemocí ve Stockholmu," řekl.

Podle Kubinyiho je prostor pro spolupráci v rámci WHO velký, zmínil se o společné ochraně zemí před zbraněmi biologickými, chemickými a nukleárními. Další možností je spolupráce ve vzdělávání odborníků ze střední a východní Evropy v Česku a pomoc českých expertů v zemích východní Evropy i v regionech ve světě, kde je to zapotřebí.

NOVINKY

obsah | Česká republika