Čeká Prahu při summitu NATO obdoba září 2000?

Můžeme se obávat v listopadu v Praze při summitu NATO něčeho podobného, co máme ještě v živé paměti ze září roku 2000? Chystají se do hlavního města opět bojůvky radikálů z celé Evropy, jako tomu bylo při zasedání Mezinárodního měnového fondu? Bezpečnostní rada státu, která včera zasedala, se zatím tváří klidně.

Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody pokračuje příprava summitu bez problémů. "Nezjistili jsme žádné vážné potíže, které by mohly věc ohrozit," dodal. Do konce srpna má Svobodův resort připravit pro své ministerské kolegy dokument, "kterým se vláda vyjádří k tomuto summitu NATO". Svoboda zdůraznil, že je to "první summit konaný za tzv. železnou oponou a první summit konaný po útoku na USA, summit, kde se bude rozhodovat o rozšíření bezpečnostní aliance".

Špidla chce navštívit Havla

Premiér Vladimír Špidla informoval, že chce požádat prezidenta Václava Havla o přijetí, "abychom mohli vést debatu o politických souvislostech summitu NATO tak, aby ústavní činitelé ČR vystupovali ve velké soudržnosti a koordinovaně". Schůzky s prezidentem by se kromě Špidly měl zúčastnit i Svoboda. Václav Havel je nyní po doporučení lékařů na dovolené ve své vile v Portugalsku. Setkání zástupců NATO budou provázet přísná bezpečnostní opatření, která si také vyžádají omezení dopravy v metropoli. Konkrétní informace však Špidla ani Svoboda nesdělili. Premiér včera pouze řekl, že "technická a organizační opatření iv dopravní infrastruktuře se připravují a budou ještě projednávána s Magistrátem hlavního města Prahy". Svoboda na dotaz Práva dodal, že "celý postup vede k tomu, aby bylo zajištěno co nejvíce a stoprocentně bezpečí nejen účastníků, ale iobčanů".

Kontroly také v metru

Přitom v Nedělní partii televize Prima předpověděl náměstek pražského primátora Jiří Paroubek (ČSSD), že summit NATO by mohly v hlavním městě provázet nejméně tak silné pouliční protesty jako předloňské pražské zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Zastupitel Michael Hvížďala (USDEU) řekl, že oblast kolem Kongresového centra bude v době jednání Severoatlantické aliance hermeticky uzavřena. Lidé musí podle něj počítat i s velmi důkladnými kontrolami nejen v přilehlých hotelech, kde budou účastníci bydlet, ale hlavně v metru. "Předpokládáme, že tato akce si vyžádá zase velké pouliční nepokoje," uvedl. Dodal, že v době od 20. do 22 listopadu by bylo i pro samotné Pražany lepší, kdyby v hlavním městě nebyli. Pohyb po metropoli bude totiž podle něj velmi výrazně omezen.

Děti v okolí budou mít prázdniny

Přestože včera zněla z úst Svobody a Špidly prohlášení vyvolávající dojem, že půjde v listopadu o selanku, určitou míru ohrožení Pražanů nepřímo přiznali. To když Svoboda oznámil, že děti, které navštěvují školy v blízkosti pražského Kongresového centra, budou mít během konání summitu NATO prázdniny. Podle něj probíhají jednání s ministerstvem školství. "Není to tak, že by byly v celé Praze prázdniny," dodal Svoboda.

V září 2000 se při pražském zasedání finančníků proměnily demonstrace zhruba 10 000 odpůrců globalizace v ničení majetku a pouliční bitky aktivistů s policií. Zraněno bylo 600 osob, hospitalizováno 19 policistů a 13 aktivistů. Několika miliónů dosáhly i škody na majetku. Ministerstvo financí však tehdy uznalo a vyplatilo Praze jen část náhrad za způsobené škody. Z požadovaných 4 322 000 korun dalo Praze pouze 2 973 800 korun.

Náměstek Paroubek řekl před rokem, že pro město bude přístup ministerstva poučením pro přípravu vrcholné schůzky NATO. "Takhle už se napálit nenecháme," ujistil. Pro úplnost je však třeba konstatovat, že vrcholné schůzky NATO obvykle neprovázejí tak masové a radikální protesty jako zasedání světových hospodářských organizací.

Světová zasedání, která se neobešla bez násilností

* prosinec 1999 - konference Světové obchodní organizace (WTO) v Seattlu. Policie použila slzný plyn a plastické projektily a v centru byl poprvé od druhé světové války vyhlášen noční zákaz vycházení. Zadrženo bylo přes 500 osob a způsobené škody na majetku se odhadují na dva milióny dolarů.

* leden 2000 - Proti Světovému hospodářskému fóru (WEF) protestovalo ve švýcarském Davosu na 2000 demonstrantů. Před zahájením WEF bylo při pumovém útoku poškozeno konferenční středisko v Davosu.

* září 2000 -- Demonstranti narušili zahájení konference pořádané WEF v australském Melbourne. Při potyčkách bylo zraněno 25 policistů a 30 demonstrantů. Zatčeno bylo 12 osob.

* září 2000 - V bitky a ničení majetku přerostly demonstrace při 55. výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Zraněno bylo 600 osob, hospitalizováno 19 policistů a 13 aktivistů. Škody na soukromém majetku vyčísleny na pět miliónů korun.

* prosinec 2000 - Při potyčkách s demonstranty, kteří se sjeli do francouzské Nice kvůli summitu EU, použila policie slzný plyn. Demonstranti zapálili banku přilehlou k jednacímu centru, rozbili řadu oken a výloh a při potyčkách zranili 20 policistů.

* duben 2001 - 46 policistů a 150 demonstrantů bylo zraněno při střetech během zahájení celoamerického summitu v Quebeku. Škody na městském zařízení vyčísleny na několik desítek miliónů dolarů.

* červen 2001 - Během střetů při summitu EU v Göteborgu byli údajně postřeleni dva demonstranti. Zraněno bylo 56 policistů a zadrženo asi 600 osob. Hmotné škody se odhadují na 50 až 100 miliónů švédských korun (asi 200 až 400 miliónů korun).

* červenec 2001 - Protesty v italském Janově při summitu skupiny sedmi nejvyspělejších zemí a Ruska (G8), do nichž se zapojilo 100 000 lidí a nasazeno bylo asi 20 000 policistů, si vyžádaly smrt jednoho demonstranta. Policie zadržela 301 osob, při střetech utrpělo zranění 231 lidí. Škody na majetku se odhadují na 45 miliónů dolarů.

* únor 2002 - Policie zadržela přes 200 antiglobalistů protestujících v New Yorku proti zasedání WEF.

(rea, zr), PRÁVO

obsah | Česká republika