Štrougal odešel od soudu očištěn

Komunistický politik Lubomír Štrougal obžalovaný za to, že v roce 1965 jako ministr vnitra překazil trestní stíhání skupiny příslušníků státní bezpečnosti podezřelých z vraždy tří lidí v roce 1948, je nevinen. Pražský městský soud ve čtvrtek 24. 7. potvrdil rozhodnutí nižší instance, který 77letého Štrougala letos v únoru pro nedostatek důkazů osvobodil.

Odvolací soud tak nevyhověl návrhu žalobce Martina Omelky, který žádal, aby městský soud rozhodnutí nižšího soudu zrušil a věc mu vrátil k novému projednání a rozhodnutí. Žaloba se od počátku opírala o lístek se Štrougalovým pokynem "nechat případ v klidu a nepředávat ho generální prokuratuře". Štrougal však při dnešním vystoupení před soudem zopakoval, že jeho pokyn se týkal Inspekce ministerstva vnitra. Ta totiž podle jeho slov ani po třičtvrtěročním vyšetřování neidentifikovala osoby, na jejichž příkaz byly vraždy v roce 1948 spáchány.

"O té věci přitom museli vědět odpovědní činitelé ministerstva vnitra v roce 1948 i následující vedení ministerstva, kteří očividně bránili prošetření toho případu. Proto jsem při osobním jednání požádal tehdejšího generálního prokurátora, aby celou věc dále šetřili oni," řekl Štrougal.

Přímí pachatelé odsouzeni

Jeho obhajobě dal na základě listinných důkazů i výpovědí několika posledních žijících svědků za pravdu i odvolací soud. Ten se naopak neztotožnil s názorem státního zástupce, podle něhož Štrougal tehdy porušil zákonné ustanovení, jenž mu ukládalo předat na výzvu orgánů činných v trestním řízení veškeré vyžádané materiály. Jak uvedla předsedkyně senátu Eva Burianová, celá kauza byla známa nejpozději od roku 1951, kdy byli na patnáct let odsouzeni přímí pachatelé uvedených tři vražd, Miroslav Pich-Tůma a Štěpán Plaček. Ti, kteří jim vraždy nařídili, však vyšetřováni ani odsouzeni nebyli. Burianová zdůraznila, že jejich jména byla orgánům činným v trestním řízení známa, nikdo však nebyl obviněn.

"Požadavek, aby za nepotrestání inspirátorů vražd nesl zodpovědnost Štrougal, který se o věci dozvěděl sedmnáct let poté, nevidím jako oprávněný," řekla Burianová.

Vězni na útěku

Viditelně spokojený Štrougal po jednání ocenil profesionální práci soudu i jeho dokonalou přípravu na případ starý více než půl století. Oběťmi vražd se tehdy v roce 1948 stali ústřední tajemník národněsociální mládeže Petr Konečný, pracovník ministerstva vnitra František Novotný a bývalý zpravodajský důstojník u exilové vlády v Londýně Bedřich Weisner. Všichni tři muži byli zatčeni za špionáž a hrubě vyslýcháni. Poté byli odvezeni na neznámé místo, kde byli zastřeleni s tím, že "se jednalo o vězně na útěku".

Státní zástupce odmítl soudní verdikt komentovat. Uvedl pouze, že písemnou verzi rozsudku po jeho doručení prozkoumá a po dalším vyhodnocení spisového materiálu zváží, zda dá podnět nejvyšší státní zástupkyni pro podání dovolání k Nejvyššímu soudu.

IVANA CIHLÁŘOVÁ, FLASHNEWS

obsah | Česká republika