Ombudsman řeší sterilizaci Romek

Ochránce veřejných práv Otakar Motejl začne v nejbližší době prověřovat podezření, že romské ženy jsou v Česku nadále nuceny ke sterilizaci, aby nemohly mít další děti.

Podezření, které až dosud mířilo vždy do období komunistického režimu, zveřejnilo před dvěma dny Evropské centrum romských práv se sídlem v Budapešti. Už v únoru podnět předalo právě Motejlovi, ten si však vyžádal konkrétní fakta. Před pár dny je obdržel od české nevládní organizace IQ Roma servis. Ombudsmanova zástupkyně Anna Šabatová včera MF DNES potvrdila, že má na stole celkem deset případů, jež se týkají čtyř zdravotnických zařízení.

"Jde o případy z 90. let, nejnovější je dokonce z roku 2001," uvedla Šabatová. Konkrétní informace zatím odmítla Šabatová sdělit s tím, že vše hodlají teprve prověřit.

Evropské centrum se opírá o svá zjištění z loňska, kdy její pracovníci podnikli několik misí do Česka. Chtěli zjistit, zda nucené sterilizace v zemi pokračují i po roce 1990.

"Objevily se další případy, hlavně v oblasti severních Čech, například v Mostě," upřesnil včera Claude Cahn z centra romských práv. "Přestože program sterilizace skončil po revoluci, tak se i nadále objevují případy, kdy romské ženy nejsou dostatečně informovány nebo jsou informovány, že jim bude provedena sterilizace, v době, kdy rodí nebo když jsou jim při porodu podávány tlumicí prostředky," dodal.

Podle platného zákona mohou ženy podstoupit sterilizaci, pokud už mají čtyři děti (nebo tři děti, je-li ženě více než 35 let). Anebo v případě, že by je mohlo další těhotenství ohrozit, například po opakovaných císařských řezech. "Žena však o to musí vždy sama požádat," řekl Vít Unzeitig z České gynekologicko-porodnické společnosti. O žádné stížnosti však neví. "Je pravda, že lékaři dnes ženám, jež mají mnoho dětí, sterilizaci doporučují a Romky to většinou odmítají," uvedl. "Nevím však, že by kohokoli nutili," dodal.

Připustil, že se dříve stávaly případy, kdy lékaři po opakovaném císařském řezu ženu rovnou sterilizovali, aniž se jí ptali na souhlas. "Nemohu vyloučit, že podobná praxe ještě někde přetrvávala," uvedl.

Claude Cahn dodal, že o podezření už na jaře jednal Výbor proti násilí OSN a požádal českou vládu, aby věc prošetřila.

MARTINA RIEBAUEROVÁ, HANA LEŠENAROVÁ

obsah | Česká republika