Soukromé ordinace se zavřou 6. října

Lékaři budou stávkovat ve čtvrtek 6. října. Ordinace soukromých lékařů budou zavřené, většina se jich sejde v Praze, uvedl místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek. Protestují tak proti dlouhodobým problémům s financováním ordinací, podle Jelínka stávka není proti pojišťovnám, ale proti vládě.

Protestu proti špatnému systému financování zdravotnictví se zřejmě připojí i zubaři a lékárníci a další specialisté, avšak pouze symbolicky.

Lékaři o stávce rozhodli během sobotního jednání v Milovech na Žďársku. V neděli připojili termín 6. října. Podle mluvčího Sdružení praktických lékařů Jana Jelínka se lékaři během příštího týdne pokusí oslovit premiéra Jiřího Paroubka a seznámí ho s vlastními návrhy řešení. "Nejde jen o oddlužení pojišťoven, ale systémové změny," řekl Jelínek.

"Stávka není namířena proti zdravotním pojišťovnám, ale proti ministerstvu zdravotnictví a vládě. Zdravotní pojišťovny nám sice neplatí, ale je to proto, že nemají čím platit," doplnil.

Krajští zástupci lékařů se mají v nejbližší době setkat i s premiérem a předloží mu seznam relativně ultimativních požadavků. Pokud by jim premiér vyhověl, čekají zdravotnictví velké systémové změny.

Premiér se sejde s předsedy správních rad pojišťoven

Pondělní schůzky premiéra s předsedy správních rad pojišťoven se zúčastní také ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Oba pojišťovnám vytýkají, že předkládají čísla o výši zadlužení, přitom mají plné páky k tomu, aby situaci ovlivnily.

Předsedové premiérovi předloží deset bodů, aby se dal řešit deficit. Podle návrhu pojišťoven by ministerstvo nemělo vydávat vyhlášky o cenách péče, protože systém zadlužují. Dalším bodem je zmrazení cen léků, uvedl viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera.

Dodal, že "všechny kroky, které ministerstvo zdravotnictví podniká, jsou pro to, aby systém zlikvidovaly." Skupina odborníků pojišťoven, ministerstva a poskytovatelů spočítala, že nynější deficit, který se pohybuje kolem 10 miliard korun, překročí při stávajících podmínkách do konce příštího roku 22,5 miliardy.

VÁCLAV PERGL

obsah | Česká republika