Sportovci roku vládli Nedvěd a fotbal

Pavel Nedvěd sbírá koncem roku jedno ocenění za druhým. V sobotu večer se stal prvním fotbalistou historie, který vyhrál anketu o nejlepšího českého sportovce roku. Nepostradatelná opora Juventusu Turín a národního mužstva předčila v novinářském hlasování mistra světa v běhu na lyžích Martina Koukala a hokejistu Milana Hejduka.

Pavel Nedvěd triumfoval i v anketě Hvězda České televize, v které hlasují diváci české veřejnoprávní stanice. Letošní dominanci fotbalu potvrdily i výsledky kategorie týmů, v níž rovněž zvítězili svěřenci reprezentačního trenéra Karla Brücknera.

Vedle fotbalisty Borussie Dortmund Jana Kollera, který přebíral ocenění za deváté místo mezi jednotlivci a s trenérem národního týmu Karlem Brücknerem i za vítězství mezi týmy, byl nejčastějším hostem na slavnostním pódiu bývalý fotbalový reprezentant Zdeněk Nehoda. Pavel Nedvěd z Itálie nemohl kvůli ligovým povinnostem v Itálie přijet, a tak ceny přebíral jeho manažer Nehoda.

V sálu se rozezněl Nedvědův hlas pouze z telefonní linky. Kromě tradičního poděkování vyslovil přání, aby fotbalová reprezentace uspěla v roce 2004 na mistrovství Evropy v Portugalsku.

"Nečekal jsem, že bych mohl v nějaké anketě vyhrát. Přece jenom jsem si myslel, že bude spíš oceněn nějaký individuální sport. Tato ocenění jsou největší v mé kariéře a moc pro mě znamenají," netajil se Nedvěd. Kapitán české reprezentace zažil okouzlující sezonu na reprezentační i klubové scéně a ve 44. ročníku prestižní ankety je teprve třetím zástupcem kolektivního sportu, který dokázal překonat nadvládu jednotlivců.

Před Nedvědem, jenž dostal v hlasování novinářů 1829 bodů, se zástupci kolektivních sportů z vítězství radovali pouze třikrát - pokaždé to byli hokejoví brankáři; v roce 1961 Josef Mikoláš a v letech 1994 a 1998 potom Dominik Hašek. Nejlepšími umístěními fotbalistů byla dosud třetí místa Josefa Masopusta a Iva Viktora v letech 1962, respektive 1976.

Nejlepším týmem roku byli vyhlášeni fotbalisté, kteří bez porážky v kvalifikaci postoupili na mistrovství Evropy. Druhé skončily basketbalistky, vicemistryně Evropy, a třetí byli volejbalisté díky svému senzačnímu čtvrtému místu ve Světové lize.

Nedvěd sobotní vyhodnocení ankety kvůli nemoci a klubovým povinnostem sledoval z Itálie a s dějištěm vyhlášení, pražským hotelem Hilton, se spojil pouze telefonicky.

Loni nejlepší český sportovec Aleš Valenta, olympijský vítěz v akrobatických skocích na lyžích, letos od novinářů neobdržel ani jeden hlas.

V desítce kandidátů, kteří postoupili v hlasování sportovních novinářů do druhého kola, byli vedle Nedvěda další dva fotbalisté - celkově osmý Karel Poborský a devátý Jan Koller, jenž byl na vyhlášení osobně přítomen. Sparťanský záložník se omluvil, protože je na dovolené v zahraničí.

Chyběl i hokejista Hejduk, nejlepší střelec uplynulého ročníku základní části NHL, nepřijela ani biatlonistka Kateřina Holubcová, v konečném pořadí šestá, která se účastní závodů Světového poháru na Slovensku. V Hiltonu se naopak objevili vedle Koukala a Kollera stříbrný desetibojař z mistrovství světa Roman Šebrle, v anketě čtvrtý, pátá kajakářka Štěpánka Hilgertová, sedmá Ilona Hlaváčková, vicemistryně světa a čerstvá mistryně Evropy v krátkém bazénu, a desátý kanoista Martin Doktor, držitel bronzové medaile z MS.

Koukal, který obdržel 1665 bodů, přijel do Prahy z dějiště Světového poháru v Ramsau, kde vynechal kvůli nachlazení sobotní závod. Ubytoval se přímo v hotelu Hilton a hned v neděli se do Rakouska opět vrací na závody. Juniorem roku se stal cyklista Filip Ditzel před atletem Jaroslavem Bábou a sportovním střelcem Tomášem Caknakisem.

Sportovní legendou, držitelem Ceny Emila Zátopka, se stala Zátopkova manželka Dana, která se od vyprodaného sálu dočkala ovací vstoje.

O umístění v anketě Sportovec roku rozhodlo 201 názorů členů Klubu sportovních novinářů, kteří elitu vybrali ve dvoukolovém hlasování. Nejlepší sportovec ČR získal šek na 250 000 korun, ještě desátý v pořadí dostal 50.000. Vítězný kolektiv obdržel 100 000.


Výsledky ankety Sportovec roku 2003: 1. Nedvěd (fotbal) 1829 bodů, 2. Koukal (lyžování) 1665, 3. Hejduk (hokej) 1354, 4. Šebrle (atletika) 1324, 5. Hilgertová (vodní slalom) 1064, 6. Holubcová (biatlon) 1047, 7. Hlaváčková (plavání) 839, 8. Poborský 655, 9. Koller (oba fotbal) 628, 10. Doktor (rychlostní kanoistika) 562.

Kolektivy: 1. Fotbalisté ČR 550, 2. Basketbalistky ČR 424, 3. Volejbalisté ČR 224.

Junioři: 1. Ditzel (cyklistika), 2. Bába (atletika), 3. Caknakis (sportovní střelba).

iDNES

obsah | Česká republika