Smlouva s Vatikánem neprošla

Česko zůstává jedinou postkomunistickou zemí bez mezinárodní dohody s Vatikánem. Poslanci totiž včera návrh této smlouvy, která přiznávala katolické církvi autonomní postavení vůči státu, smetli ze stolu. Smlouva například garantovala rovnoprávné postavení civilního a církevního sňatku.

Zahradil: Je to zbytečnost

Dokument, který se složitě vyjednával dva roky, v podstatě potvrzoval současný právní vztah církve a státu zakotvený v českém právním řádu. Pro církev je však důležité to, aby její práva garantovala ještě mezinárodní smlouva.

Pro zamítnutí bylo 110 ze 177 přítomných poslanců. Proti smlouvě se postavili poslanci KSČM, většina ODS a řada sociálních demokratů. Ministři ČSSD se pak většinou včetně premiéra Vladimíra Špidly zdrželi hlasování.

"Mně připadá taková smlouva jako zcela zbytečná, protože vztahy státu a církve už dostatečně ošetřují naše vnitřní zákony. Pak jsou tam některé právní nedostatky, které se týkají například výuky ve školách," říká místopředseda ODS Jan Zahradil. Navíc se mu nelíbilo to, že předkladatel smlouvy ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) dal smlouvu ke schválení, aniž ji předem v parlamentu projednal. "Dostal několik signálů, že pro smlouvu není dostatečná podpora, a přesto ji vabank předložil ke schválení," dodal. Svoboda tuto kritiku odmítá, naopak se domnívá, že tento krok parlamentu poškodí mezinárodní pověst země. "Bída s ubohostí kráčela sněmovnou," uvedl Svoboda.

Platí, nebo neplatí?

Zástupci České biskupské konference se včera večer nechtěli k výsledku hlasování vyjadřovat s tím, že se musí nejprve poradit s apoštolským nunciem, který v České republice Vatikán zastupuje. "Situace je nejasná. Smlouva sice neprošla parlamentem, ale vláda ji schválila," řekl mluvčí biskupské konference Daniel Herman. Smlouva garantovala církvím autonomní působení v oblastech pro ni tradičních: zdravotnictví, armádě, charitativní oblasti či vězeňství. Zcela nevyřešena však i v tomto návrhu zůstala otázka restitucí a s tím spojený systém financování církví.

JOHANNA GROHOVÁ, JAN KUBITA, MF DNES

obsah | Česká republika