Šebrle je třetí nejlepší atlet Evropy

Olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle je třetím nejlepším atletem Evropy za uplynulý rok. Rozhodla o tom anketa Evropské atletické federace, do níž hlasovali odborníci, novináři, trenéři i fanoušci. Českou hvězdu porazili pouze švédští olympijští vítězové trojskokan Christian Olsson, jenž titul obhájil, a výškař Stefan Holm.

Mezi ženami vyhrála britská běžkyně Kelly Holmesová, která v Aténách vyhrála dva závody. Stejný kousek v Atlantě vynesl v roce 1996 k triumfu v anketě Rusku Světlanu Mastěrkovovou. Až na druhém místě skončila světová atletka roku, olympijská vítězka ve skoku o tyči a mnohonásobná světová rekordmanka Jelena Isinbajevová z Ruska, třetí pozice náleží švédské vícebojařce a dálkařce Carolině Klüftové.

Pětadvacetiletý Olsson úspěšně obhájil v hale titul mistra světa a vyrovnal halový světový rekord výkonem 17,83 metru. V Aténách pak triumfoval výkonem 17,79. Rovněž se stal jedním ze dvou podílníků z milionového jackpotu Zlaté ligy. V sezoně prohrál jen jednou na mítinku ve Stockholmu. Je rovněž nejlepším atletem roku ve Švédsku. Čtyřiatřicetiletá Holmesová měla až do Atén ve sbírce pouze prvenství na Hrách Commonwealthu v letech 1994 a 2002. Na olympiádě ale vyhrála osmistovku v času 1:56,38 minuty díky skvělému finiši a později triumfovala výkonem 3:57,90 na patnáctistovce. Letos byla vyhlášena nejlepší atletkou v anketě novinářské asociace AIPS a podle BBC.

Šebrle si o dvě pozice vylepšil loňské páté místo, v letech 2002 a 2001 byl sedmý. Anketu vyhráli v historii dva Češi - v roce 1996 byl nejlepší oštěpař Jan Železný, o tři roky později desetibojař Tomáš Dvořák. Železný pak po svém třetím olympijském triumfu v Sydney 2000 vítězství v anketě zopakoval. Slavnostní vyhlášení a předání cen proběhne ve čtvrtek 3. března v předvečer zahájení halového mistrovství Evropy v Madridu.

(r)

obsah | Česká republika