Sbohem, armádo 2003

Vojenská základní služba míří k zániku. Od ledna začne armáda snižovat počet odvedených mužů. Příští rok to bude o celou polovinu: z 20 300 na 10 800.

Každý druhý mladík, který by měl napřesrok narukovat, zůstane doma. Vojenskou uniformu už nikdy neoblékne. O tom, kdo na vojnu půjde a kdo se jí vyhne, budou rozhodovat územní vojenské správy. Ředitel odboru koncepcí ministerstva obrany Zdeněk Dvořák přiznává, že se kvůli tomu tyto vojenské úřady ocitnou příští rok pod obrovským tlakem. Ministerstvo proto zvažuje možnosti, jak u odvedených mužů zmírnit pocit, že jsou vojenskou službou diskriminováni. Mohli by mít například mnohem vyšší plat, než je nynějších několik set korun.

"Jejich služné by mohlo dosáhnout minimální mzdy, což je pět tisíc sedm set korun," vysvětluje Dvořák. Odvedení muži budou navíc zařazeni na takové funkce, v nichž uplatní civilní kvalifikaci. "Při odchodu do civilu jim pak dáme potvrzení o vykonané praxi," dodává expert. Význam by podle něho mohlo mít i to, že všechny cesty domů budou mít vojáci základní služby proplaceny. Mužům, kteří mají být v příštím roce odvedeni, Dvořák radí, aby se co nejrychleji obrátili na své územní vojenské správy. Tam se dozvědí, zda je jejich odvod reálný, nebo ne.

"Vím, že mnozí nemohou sehnat práci jen kvůli tomu, že mají za pár měsíců rukovat. Takové zaměstná jen málokdo. Pokud jsou ale zdraví a chtějí na vojnu, armáda je urychleně odvede. V opačném případě si budou moci zařídit život jinak," říká Zdeněk Dvořák. Není však jisté, zda armádě její plány na radikální snížení počtu vojáků základní služby zůstanou i v roce 2004. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý to odmítá sdělit.

"Zhodnotíme, co to v roce 2003 s armádou udělá, a až pak se pustíme do další redukce," řekl pouze. Armáda je k radikálnímu omezení počtů vojáků v základní službě (bezmála o polovinu) donucena několika důvody. Jednak výrazným snížením obranného rozpočtu (o miliardu tři sta milionů), kvůli čemuž nejsou peníze na výcvik vojáků, a jednak zhoršujícím se zdravím mladých mužů. Z letošních 20 300 odvedenců má 7300 zdravotní omezení, takže nemohou chodit například do stráže, řídit vozidla nebo se zúčastňovat polního výcviku. Svoji roli při omezování základní služby hraje i reforma vojska. Ta odstartuje rozsáhlé stěhování a rušení desítek vojenských útvarů, které už nebudou vojáky v základní službě potřebovat.

JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | Česká republika