Sazka Arena slavnostně otevřena

Slavnostnímu otevření Sazka Areny v sobotu večer v Praze přihlížely tisíce hostů včetně prezidenta Václava Klause. Prezident kolem 22:35 přestřihl pásku, a halu tak oficiálně otevřel. Následovala hymna v podání dětského sboru, jenž měl více než 2000 členů. Program poté uzavřel ohňostroj.

Již předtím před publikem vystoupili předseda Mezinárodní hokejové federace René Fasel a předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut, kteří poděkovali tvůrcům haly. Dodali, že konání mistrovství světa v hokeji, jehož dějištěm se aréna na přelomu dubna a května stane, již nic nebrání.

"Chtěl bych poděkovat všem, kteří se podíleli na vzniku této dokonalosti a tohoto skvostu," řekl Gut. Zároveň poděkoval Klausovi za to, že nad hokejovým šampionátem převzal záštitu. Fasel ocenil stavitele haly a podotkl, že aréna patří k nejmodernějším v Evropě.

112 sportovců se 150 olympijskými medailemi

Celý večer byl ve znamení hudby, tance, barev a světel, na pódiu se vystřídali známí zpěváci a hokejové legendy. "Je to hala, která dokáže z hokejového utkání udělat kulturní zážitek a z koncertu vážné hudby hokejové utkání," uvedl jeden z moderátorů večera Marek Eben.

Mezi přibližně 12 000 přítomnými bylo i mnoho slavných sportovců, například atletka Dana Zátopková, hokejisté Jiří Holeček a Augustin Bubník, kanoista Lukáš Pollert a mnoho dalších. Pořadatelé dříve uvedli, že na akci se sejde 112 sportovců, již dohromady shromáždili téměř 150 zlatých, stříbrných a bronzových medailí z olympijských her.

Od neděle přípravy na mistrovství

Z politiků se galavečera zúčastnil například pražský primátor Pavel Bém. Někteří politici, zejména z vládní koalice, ale účast na akci předem vyloučili kvůli výrokům šéfa společnosti Sazka Aleše Hušáka na adresu premiéra Vladimíra Špidly. Hušák prohlásil, že Špidlu na slavnostní otevření nepozve, protože kabinet firmě Sazka odmítl poskytnout státní záruku na úvěr na pokračování stavby haly.

V neděli se hala začne připravovat na mistrovství světa v hokeji. Led by měl být hotov zhruba v polovině dubna. První zápas mistrovství světa se uskuteční 24. dubna a poslední 9. května.

NOVINKY

obsah | Česká republika