Vláda se změní, ministr bude soudcem

Ministr Rychetský pořádně zamotá hlavu svým koaličním kolegům. Míří na Ústavní soud, což znamená změnu ve vládě a nové volby na jeho místo v Senátu.

Prezident Václav Klaus navrhl včera ministra spravedlnosti Pavla Rychetského na soudce Ústavního soudu spolu s dalšími dvěma kandidáty: renomovaným advokátem Alešem Pejchalem a současným ústavním soudcem Vojenem Güttlerem. "Prezidentův návrh mne potěšil," komentoval prezidentovo rozhodnutí Aleš Pejchal. "Změna dresu" Pavla Rychetského se bude podobat malému zemětřesení: musí opustit post ministra spravedlnosti, místopředsedy vlády, předsedy legislativní rady vlády, senátorské křeslo a vystoupit z ČSSD. Navíc o chystané změně nikomu dopředu neřekl, ani premiérovi Vladimíru Špidlovi.

"Nevím, jestli Pavel Rychetský přijme nabídku stát se ústavním soudcem, ještě jsem o tom s ním dnes nemluvil," řekl včera odpoledne Špidla. Neřekl proto, kdo Rychetského ve vládě nahradí ani kdo bude za ČSSD v jeho senátorském obvodu kandidovat na uprázdněný senátorský post.

Rychetský: Není vyšší meta

Ministr Rychetský byl respektovaným advokátem a je označován za jednoho z nejschopnějších legislativců v Senátu a ve vládě. Návrh na jeho jmenování ústavním soudcem však přichází ve chvíli, kdy začal pracovat na dalších organizačních změnách v justici.

"Začínám rozjíždět reformu justice a mám už dost přesnou představu, co je potřeba v této oblasti učinit. Na druhou stranu jsem už veřejně řekl, že snad není právníka, který by z hlediska kariéry neměl vyšší metu, než je nominace do Ústavního soudu," prohlásil Rychetský pro ČTK. Současně uvedl, že post soudce Ústavního soudu ho láká i proto, že má šanci odpoutat se od politické strany a získat větší nezávislost. V kuloárech se o něm nyní mluví jako o možném novém šéfovi Ústavního soudu. Odborníci oceňují, že se prezidentovi Václavu Klausovi daří posílat na Ústavní soud nové kandidáty, protože termín, kdy vyprší mandát osmi tamním soudcům z celkových patnácti, se rychle blíží.

Pokud senátoři rychle neschválí žádného kandidáta, zůstane po 15. červenci ve funkci pouhých šest soudců, neboť místo po Zdeňku Kesslerovi není obsazeno. Klaus však již dříve navrhl senátorům ke schválení politika Miloslava Výborného a současného soudce Pavla Holländera. "Návrhy považuji za profesně vyvážené. Nepřekvapilo mne žádné jméno," řekla místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová. Pokud všechny kandidáty Senát schválí, zbývá prezidentovi, aby navrhl ještě další čtyři jména. Největší komplikace přinese soudcovský talár pro Rychetského.

"Myslím, že nebude snadné ho nahradit, má velké zkušenosti s legislativní prací," říká soudce Güttler. Špidla je přesvědčen o opaku. "Neobávám se, že se jeho odchod odrazí na práci vlády. Nebudu ho přemlouvat, aby zůstal ministrem," řekl. Nového senátora po Rychetského odchodu získají obyvatelé Strakonicka v jižních Čechách. Ti budou muset jít k novým volbám.

Kandidáti na ústavní soudce

Pavel Rychetský (59)

Vicepremiér a ministr spravedlnosti, senátor za ČSSD. Absolvent Právnické fakulty UK, signatář Charty 77 a spoluzakladatel Občanského fóra do politiky vstoupil v roce 1990 jako místopředseda federální vlády. Z vysoké politiky odešel po rozpadu federace a věnoval se advokacii. Do vlády se vrátil v roce 1998.

Vojen Güttler (68)

Od roku 199, soudce Ústavního soudu České republiky, absolvoval v roce 1958 Právnickou fakultu UK. Diplom mu byl dočasně zadržen pro účast v opozičním studentském hnutí v roce 1956. Působil jako podnikový právník a jako soudce. Od roku 1990 pracoval na ministerstvu spravedlnosti.

Aleš Pejchal (50)

Člen poradního sboru prezidenta Klause. Zastupoval například dědice rodiny Ottů ve sporu s rakovnickou Rakonou. Zastupoval také Jana Kavana v kauze Kato. Pejchal vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, advokátem je od roku 1980.

LUDĚK NAVARA, JOHANNA GROHOVÁ, JAN KUBITA

obsah | Česká republika